logo

6 навика на турците, които ще ви изумят

6 навика на турците, които ще ви изумят

Ще ви кажем защо турците много ценят висшето образование

Турция е не само любим курорт на българите, но и древна страна с невероятни традиции. 

Там Изтокът среща Запада, средновековните предразсъдъци се срещат със съвременните нрави, религиозните постулати - със светския мироглед.

22-г. момиче отиде на пътешествие с гаджето си, вече 20 дни я няма

Ще ви кажем защо турците много ценят висшето образование, туркините плачат преди сватбата и никой не се целува по улиците.

1. Учене, учене и отново учене

За разлика от много страни в Близкия изток (и не само), образованието в Турция се оценява почти повече от богатството. Както преди много векове, обществото е хетерогенно и разделено на класове, а университетската диплома служи като пропуск към най-висшите среди, дори ако нейният собственик не може да се нарече богат човек.

Преди военните и длъжностните лица се смятаха за елит, днес те са заменени от успешни лекари, адвокати, инженери. Просветените турци по правило знаят няколко чужди езика, сътрудничат на чужденци и носят европейски дрехи.

В страната има повече от 200 университета, чиито дипломи са признати по целия свят.

2. Чистотата е на първо място

Колкото и да е странно, в любовта си към чистотата турците не отстъпват на германците: всичко в къщата трябва да се измие до блясък и всяка сутрин една примерна турска домакиня започва с почистване. Съпрузите следят отблизо реда в апартамента, забелязват всяко петънце прах и излизат от къщата с излъскани обувки.

Входовете и улиците в големите градове също се почистват внимателно. Независимо от това, в Турция, както и в други страни, не е обичайно да влизате в апартамента с уличните си обувки - оставят се навън и се носят чехли у дома.

3. Неограничено гостоприемство

Може би турците поддържат домовете си в перфектна чистота, защото всеки момент може да дойдат гости при тях. Роднини, приятели и близки ходят на гости сутрин и вечер, спонтанно и без покана, без да мислят за личните граници и да не пестят прекараното време.

Такова посещение може да продължи половин ден, а комуникацията е придружена от изобилие. Въпросите за работа, заплата, семейство и деца не се считат за нетактични - турците обичат да обсъждат своя и чуждия личен живот във всички подробности.

Провождайки госта, домакините изхвърлят чаша вода след него - така че той да се прибере у дома толкова лесно и бързо, колкото водата тече.

4. Домашни прякори

Когато се ожените за турчин, в крайна сметка можете да забравите навика да отговаряте на собственото си име: в турските семейства не е обичайно да се споменавате помежду си по имената им - те се заменят с всякакви привързани прякори. И това не са баналните „коте“ или „зайче“, а тържествени и цветни aşkım (любов моя), güneşim (моето слънце), canım (душата ми), meleğim (моят ангел).

Смята се, че съпрузите са много близки хора и формалностите в тесен кръг са безполезни. Дори когато подрежда отношенията със съпругата си, съпругът продължава да я нарича скъпа и единствена.

Но турците не са имали фамилии чак през 1934 г., когато е приет Законът за фамилиите. Преди това мъжете използваха името на бащата с префикса -oglu (син) или фамилен псевдоним. И двамата бяха поставени пред личното име: Мустафаоглу Мехмет (Мехмет, син на Мустафа).

5. Полиция на морала

В същото време публичните прояви на нежни чувства сред турците категорично не се приемат, а полицията за морал, създадена в големите градове през 2004 г., следи достойното поведение на гражданите.

Отделите за защита на обществения морал се борят срещу пиенето на алкохол и продажбата на наркотици, както и призовават за ред сред тези, които се целуват. И наскоро женското целомъдрие беше не само семеен, но и държавен въпрос: едва в началото на 21 век законът, който позволяваше на училищните администрации да изпитват девствеността на гимназистите, беше отменен.

В провинциите булката все още е препасана с червена панделка над сватбената си рокля в знак на своята чистота и чест.

Скандал: Мъж изнасили тийнейджърка на претъпкан плаж посред бял ден

6. Женене в сълзи

Сватбата в Турция е празник със сълзи на очи, поне за булката. Ден-два преди тържеството те организират своеобразно моминско парти - кънна вечер. Роднини и приятелки танцуват около младата жена и пеят тъжни песни, за да я разплачат: според местните поличби, колкото по-силно плаче едно момиче, толкова по-успешен ще бъде бракът й.

В края на ритуала жена, която е истински щастлива в брака, рисува ръцете и краката на булката с къна, за да й предаде житейския си опит и късмет.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

ШОПА

ШОПА 25.09.2021 17:29

ИЗВИНЕТЕ-НЕЩО ДА НЕ БИ ДА МИ ХВАЛИТЕ ТУРЦИТЕ?!!! ЩОТО НИЕ БЪЛГАРИТЕ ИМ ЗНАЕМ И КЪТНИТЕ ЗЪБКИ НА ТИЯ НАПРЕДНИЧАВИ ХОРА. ИЗОБЩО НЕ СА УБИЙЦИ И БАШИБОЗУЦИ,НАЛИ?

МАНАФ ОГЛУ

МАНАФ ОГЛУ 25.09.2021 17:44

мъжки поздрави от културна Турция

софиянец

софиянец 25.09.2021 17:47

хи хи хи. И как даскалите изпитват детсвеността на гимназистките? хи хи хи. И аз като бях по млад изпитах три кадънчета от кърджалииско. Но не бяха детсвени никъде:))

О4уден

О4уден 25.09.2021 17:50

И колк древна страна е Турция?! Да попитам платеното джурналистче? Даже носели европейски дрехи -ВЕЧЕ. И много учени бреее.....и всички знаят по два три езика. Бряххх....

Leidi Gaga

Leidi Gaga 25.09.2021 18:30

Не се изразявате правилно:"Турция е любим курорт"В час по география се учи , че Турция е държава.

Анонимен

Анонимен 25.09.2021 21:35

Джанъм беним!

Berlin

Berlin 26.09.2021 1:18

И къде по-точно разбрахте,че немците лъскали и чистили всичко в къщите си?Я питайте някой ,който живее в Германия. По мизерни и мръсни хора от немци трудно ще намерите.

заралия

заралия 26.09.2021 15:10

когато нещо не вървеше бябя ми казваше--гаче турчин седнал отгоре му.

snejavasileva@abv.bg

[email protected] 27.09.2021 4:22

Абе културата им е с години по висока иначе нямаше да има 5 века турско робство.

Зорница

Зорница 10.06.2022 6:30

Най лесно на Бг човек да критикува....стига с това робство.погледнете социалните условия днес.. Пенсионери взимат пенсии на петдесет и пет години.. лекарствата им стотинки,храната до скоро в пъти по евина от европейска Бг....

Цвети

Цвети 10.06.2022 9:19

Това сме българите знаем само да критикувам другите, защото в България всичко е топ!! Поне Турция не е циганска държава като България!!