logo

А вие знаехте ли? Това е най-южният град в България СНИМКИ

А вие знаехте ли? Това е най-южният град в България СНИМКИ

Може да е малък, но предлага толкова много неща, на които всеки може да се наслади

Сгушен в долината на река Връбница, на по-малко от 60 км от Смолян, и заобиколен от дивата красота на Родопите, се намира Златоград – най-южният град в България. Той е старо селище с богата история и култура, датираща от векове.

Нека разгледаме отблизо това очарователно място и да открием защо е толкова специално.

Какво не знаем за Златоград

Старото име на Златоград е Даръдере, което той носи до 1934 г. По-ранно известно име, което се среща в историческите източници, е Беловидов. Като стар град Златоград – най-южният град в България – е известен и с най-старата църква в Родопите “Успение Богородично”.

В допълнение към впечатляващите религиозни сгради и паметници, в Златоград има и много културни забележителности, които можете да разгледате, като музеи и галерии, които разказват истории за миналото му. Това , което не е известно за широката публика, е – Песента за Дельо хайдутин е излязла от Златоград. Така че честито на всички златоградчани – вашата песен се разпространява из Космоса.

Круизът, който никога не свършва - ето кога тръгва и какъв е маршрутът му

Културен живот

По това време в Златоград се намира и едно от първите училища в Родопите. Това училище превръща Златоград в център на образованието и културата, което продължава и до днес, пише poznanieto.bg.

В града има много работилници и класове, предлагани от местни жители, които са специализирани в различни занаяти като изработване на керамика или свирене на традиционни музикални инструменти. Всяка година се организират и местни фестивали, на които посетителите могат да научат повече за тази прекрасна култура, докато се наслаждават на вкусна традиционна храна и музика!

Рай за любителите на природата

Това, което прави Златоград още по-специален, е неговият природен пейзаж, който ще накара всеки да ахне от възхищение! Районът е пълен с реки, гори, планини, пещери, ждрела и върхове – тези пейзажи създават хипнотизиращи гледки, които не могат да се видят никъде другаде в България.

Има много възможности за дейности на открито, като пешеходен туризъм или рафтинг по някои от реките му! Природната пътека около Златоград ще ви покаже всички тези чудеса отблизо!

Чужди туристи за Пловдив: Това е идеалният европейски град

Златоград може да е малък, но предлага толкова много неща, на които всеки може да се наслади! Историята му датира отпреди векове, което го превръща в център на образованието и културата още оттогава! Но това, което наистина прави това място уникално, са зашеметяващите му природни пейзажи, които предлагат спиращи дъха гледки, които се откриват само тук – от реки през гори до планини – това е истински рай за любителите на разходките на открито!

Така че, ако искате да опознаете нещо нестандартно, докато се наслаждавате на невероятни пейзажи – не пропускайте да посетите Златоград – най-южният град в България!

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Родопчанин

Родопчанин 11.09.2023 20:56

Доста преувеличено.

Дидо Мони

Дидо Мони 12.09.2023 21:31

Посещавал съм този град,но разказаното е силно преувеличено! Старият град е от около 10 - 15 къщи,някои са непрекъснато затворени! Центърът е добре подреден

Не е вярно

Не е вярно 13.09.2023 8:06

От дядо си знам, че най-южния град в България е Битоля;)

Дядо Поп

Дядо Поп 13.09.2023 8:43

Потвърждавам, Златоград не е нищо особено. А пък прехваления хотел Аква Спа, с невероятния си рейтинг в гугъл, е такова разочарование, че ще ме разберете само ако решите да рискувате да го посетите, просто нямам думи да опиша еклектиката и мизерията, която предлага.

Ангел Димитров

Ангел Димитров 14.09.2023 19:55

Поредната статия показваща некадърността и простотията на БГ журналята. Поне да бяха проверили верността на имената, например на реката. Тъпанари...