logo

Ако ви е страх от „жълтите жилетки“, има алтернатива – „фалшивият Париж“ ви очаква (СНИМКИ/ВИДЕО)

Ако ви е страх от „жълтите жилетки“, има алтернатива – „фалшивият Париж“ ви очаква (СНИМКИ/ВИДЕО)

Френската столица Париж напоследък е доста неспокойно място. Протестът на „жълтите жилетки“ се разрасна до истински погром на знакови места като „Шанз Елизе“ и престижните централни квартали. Нещата излязоха извън контрол, стигна се до палежи на автомобили и обири на магазини.

Това даде сериозен повод на туристите, желаещи да посетят града, за своята безопасност. Но какво да направят хората, чиято мечта е да се снимат пред Айфеловата кула или в градините на двореца Версай? Оказва се, че за тях има безопасна алтернатива.

За целта, обаче, туристите трябва да отидат доста по на изток от Франция. Или по-точно – в Азия. Където ги очаква цял друг Париж с неговите типични улици и архитектура.

Хиляди семейства се стичат с децата си в Лапландия, но сърцата им ще бъдат разбити, защото... (СНИМКИ)

Сигурно няма да повярвате, но истински двойник на Париж се намира в Китай. Предградието на град Ханджоу – Цяндучен, е известно като „фалшивия Париж“. В него има Айфелова кула, класически сгради от стила на Хаусман и градини като тези в Двореца Версай.

 

Цяндучен или Небесният град е построен преди 15 години от компания за недвижими имоти. На площ от 550 дка е планирано да живеят 10 000 човека. Всички сгради са фокусирани около Айфеловата кула, считана за бижуто на града. Тази Айфелова кула е с размер една трета от този на оригинала.

Копирането не спира до там. Предградието е снабдено с фонтани, наподобяващи тези в Париж, а архитектурата също имитира тази на Града на светлините.

Това е един от няколко подобни проекти от края на миналото десетилетие, с които китайските власти са се опитали да превърнат определени райони в привлекателни за новодомци.

Равносметката обаче показва, че десетилетие по-късно кварталите седят почти празни, а много от жителите им ги намират за абсурдни.

Нощните клубове в Гуанджоу са най-странните на света. Тук играят зарове, плюят под масите, а гейовете се бият за вас

"Малко е странно. Не ми харесва. Живея тук, защото е евтино. Никой не смята, че (копието на Айфеловата кула) е готино. Не е истинската", заявява Рейчъл Ни, жителка на квартала, потърсена от американската телевизия ABC.

„Когато си в Цяндучен, обстановката там много напомня Париж, дори улиците. Вероятно заради начина, по който са разположенир есторантите и кафенетата. Допуснах, че са се опитали да пресъздадат и някой френски ресторант, но не – предлагат традиционна китайска кухня“, обясни фотографът Франсоа Прост. Той направи серия от снимки на оригиналния и фалшивия Париж и техните знакови забележителности. Поставени една до друга, кадрите затрудняват зрителя да определи коя е от Франция и коя от Китай.

 

Коментирай