logo

Бой с пръчки и други наказания, които стъписват европейците в Сингапур

Бой с пръчки и други наказания, които стъписват европейците в Сингапур

Властите не искат градът да се препълни с автомобили, затова се налагат непосилни такси за правото за закупуване на кола

Пътешественик, летящ за Сингапур, разказва любопитна случка. Стюардесата в самолета вървяла между седалките и изведнъж погледът ѝ се приковал надолу, в килима. Девойката сякаш се спънала в невидимо препятствие и усмивката ѝ веднага изчезнала, а в очите ѝ се появил ужас.

Тя повикала свой колега и двамата започнали с невероятно усърдие да изстъргват парче залепнала дъвка от пътеката. Правели го с такова старание, сякаш било въпрос на живот и смърт.

Всъщност било въпрос на 1000 сингапурски долара (648 евро). Такава е глобата в Сингапур за употреба на дъвки. И това е нищо в сравнение с наказанието за внос на безобидните дъвки – 5500 сингапурски долара (3562 евро) и една година затвор.

15-те най-богати и щастливи държави в света

Това далеч не е най-абсурдната забрана в Сингапур. Тази страна, която няколко години подред е на първо място в световните класации за липса на корупция и висок стандарт на живот, удивлява неопитните туристи със своята чистота, поддържаност и перфекционистки ред, на който могат да завидят дори педантичните германци.

Градът-държава Сингапур се стъстои от три зони – туристическа, икономическа и жилищна. И това не е някакво условно делене, то е напълно реално. Всяка зона е разделена от другите с широка граница, която представлява безупречна морава, широка 5 км. Тези тревни площи вече изчезват, но разделението си остава.

В Сингапур живеят 6 млн. души, предимно китайци, които са известни със своето подчинение на закона. Прочутият владетел от миналото Лий Куан Ю успява за почти 30 години управление да превърне тази страна от азиатска „измет“ в икономическо чудо. И в много отношения това е направено благодарение за закони, които сега изглеждат шокиращи и остарели.

В наши дни много от суровите закони на Сингапур са трансформирани в препоръки, но местните хора, които са свикнали със забрани и ограничения, все още ревностно ги спазват.

Кои са законите и глобите, които шокират толкова много европейските туристи?

Общественият ред не трябва да се нарушава. Плюене на земята – 500 долара глоба, пушене на улицата – 500 долара, боклук извън кошчето – 500 долара, не сте измили след себе си в тоалетната – 150 долара.

Ако след поливане на цветята има вода в чинийката отдолу, трябва да платите 500 долара глоба. Причината е проста – застоялата вода привлича комарите, а в Сингапур се борят с тях.

Води се борба и срещу гълъби и врабчета. При всички случаи, ако открито ги храните, е получите солена глоба – 1000 долара.

Атомобилът в Сингапур е за много богатите хора. Властите не искат градът да се препълни с автомобили, затова се налагат непосилни такси за правото за закупуване на кола. С всички такси, данъци и мита покупката ще струва на един сингапурец около 100 000 долара, което е много дори за толкова богата страна.

След като все пак си закупи автомобил, водачът е длъжен да му инсталира сензор, който показва всичките му движения, а освен това служи като терминал за плащане на пътувания по платени пътища (в Сингапур платените пътища са два пъти повече от безплатните). Всички движения на автомобила се записват в полицейски център, оборудван с купища монитори.

По отношение на полицията, тя е почти невидима. Причината е, че сингапурските полцаи ходят в цивилни дрехи, а градът е пълен със служители на закона. Затова и да ви глобят за дъвка на улицата е напълно реално.

Тук има много глоби – 20 долара за пресичане на неправилно място до 5000 долара за вандалски прояви. Много глоби са придружени и от лишаване от свобода или удари с бамбукова пръчка.

Известна е историята на младия американец Майкъл Фей, който надраскал със спрей няколко коли. Първо, той бил установен много лесно (Сингапур е на първо място в света по брой камери по улиците). След това му наложили глоба от 5000 долара, а след това е осъден на 10 удара с пръчки. Тогавашният американски президент Бил Клинтън се застъпил за тийнейджъра с искане за смекчаванена присъдата и тя била намалена – на 4 удара.

Тази присъда може да изглежда сурова, но е песен в сравнение с други. В Сингапур често се прилага смъртно наказание, когато става дума за грабежи и трафик на наркотици. Гражданството на престъпника няма значение – западняк и местен могат да се окажат на бесилката.

За внасяне на наркотици се налага смъртно наказание. В Сингапур редовно се екзекутират бедняци, имали неблагоразумието да си внесат малко наркотици за лична употреба. Има и случаи на екзекутирани западни туристи.

Освен „пръчката“, сингапурските власти често размахват и „моркова“. Макар и по специфичен местен начин. По времето на Лий Куан Ю е приет закон, целящ да насърчи правилния брачен партньор. Мъжете, оженили се за жени с висше образование, получавали парична награда.

Ако в едно семейство съпругата се окаже неграмотна, тогава на семейството се дава голямо парично възнаграждение за... стерилизация на жената. Освен това, ако в такова семейство се роди второ дете, глобата е доста сериозна.

Звучи невероятно, но не съвсем вярно – вечер полицията чука на вратите семействата с две деца и им напомня за необходимостта от ползване на противозачатъчно или презерватив. Така страната се бори пренаселеността си.

И успя. Или жените с висше образование са твърде малко, или не искат да раждат, но сега Сингапур преживява критичен спад на раждаемостта. До такава степен, че властите създадоха програма за привличане на трудови мигранти в страната.

Неприятните неща в Сингапур, за които туристите не са подготвени

Разбира се, при това положение всички граждани на Сингапур спазват стриктно закона – не ядат по улиците, нямат кучета (собственикът на куче, което лае през нощта, трябва да му премахне гласните струни), не дъвчат дъвки, не завъждат комари и не стоят голи по прозорците на апартаментите си (2000 долара глоба и три месеца затвор).

Вероятно затова тук няма корупция, а сингапурците изглеждат безкрайно доволни и щастливи.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай