logo

„Бункер-42“: Единственият противоядрен бункер в света е бил на Сталин, но защо никога не го е ползвал ВИДЕО

„Бункер-42“: Единственият противоядрен бункер в света е бил на Сталин, но защо никога не го е ползвал ВИДЕО

В него се слиза по вертикална шахта с диаметър 6 метра чрез асансьор и стълбище, състоящо се от 310 стъпала, условно разделен на 18 подземни етажа

„Бункер-42“ е бил предвиден за ядрена атака по време на Студената война. Така е трябвало да се даде началото на "трета световна война". В центъра на Москва, на дълбочина 65 метра под земята, е скрит противоядреният бункер на Сталин, който е на бойно дежурство цели 30 години.

Разберете какви тайни крие тази сграда и какво има в нея днес, надникнете в нейните тунели и открийте защо Сталин никога не я е посещавал.

„Бункер-42“ е единственият в света противоядрен бункер-музей. В него се слиза по вертикална шахта с диаметър 6 метра чрез асансьор и стълбище, състоящо се от 310 стъпала, условно разделен на 18 подземни етажа.

Свръхсекретният военен обект се състои от много тунели с обща площ от 7 000 квадратни метра. Коридор, във вид на лабиринт, изпълнява защитна функция от проникващата радиация. Всяка врата в бункера представлява метална кутия, запълнена с бетон и се затваря автоматично според посоката на възможната ударна вълна.

Кой живее на дъното? Паметник на Ленин е скрит в най-необичайния музей СНИМКА

Тесните коридори имат множество завои с цел отслабване на ударната вълна.

Изграждането на съоръжението започва през 1950 година, във връзка със заплахата от ядрен удар от страна на САЩ. „Бункер-42“ е предвиден да бъде убежище за първите лидери на СССР. Той може да издържи на ядрен удар и да укрие от радиация почти 5 000 човека. По това време нито една държава в света не строи подобни обекти. Всички инженери, участвали в изграждането на бункера, подписват документ за неразгласяване на държавна тайна. Заповедта за строежа е подписана от Йосиф Сталин, а бункерът е готов за експлоатация през 1956 г.

А вие знаете ли колко тежи Айфеловата кула?

В обекта има телеграф, радиостанция и всичко необходимо за живот, а по време на Студената война неговата работоспособност е поддържана от 3000 човека. През 80-те години е взето решение за демонтиране на оборудването и реконструкция на съоръжението. Всъщност бункерът е занемарен и разграбен. През 2000-та година той е официално разсекретен и става уникален музеен комплекс.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Pule25

Pule25 19.04.2022 6:40

Не е единствения, излагате се.

DAIMLER

DAIMLER 22.04.2022 9:34

Безаналогов