logo

Десет прости съвета, които ще ви предпазят от неприятности и болести по време на пътешествието

Десет прости съвета, които ще ви предпазят от неприятности и болести по време на пътешествието

Ако искате да сведете до минимум риска от заболяване или неразположение по време на почивката, трябва да вземете някои мерки. Нищо пречи да бъдете по-внимателни, когато пътувате до дестинации, доста различни от мястото, където живеете. Опасностите дебнат отвсякъде, а човешкият организъм е колкото устойчив, толкова и уязвим при екстремни условия. А никой не иска да прекара ваканцията си тръшнат на легло или залепен за тоалетната. 

Затова ви даваме няколко елементарни съвета, които ще ви опазят от големи неприятности по време на пътешествие. 

Малки хитринки за перфектната резервация и идеално обслужване в хотела

Мийте ръцете си винаги и навсякъде

Хигиената на ръцете е необходима, за да предотвратите разпространението на инфекции, както и значително да понижите риска от диария, повръщане, хранително отравяне и др. По възможност мийте ръцете си с топла вода не по-малко от 30 секунди. Мийте ръцете си винаги след посещение на тоалетната и преди хранене.

Пийте бутилирана вода

Ако не можете да бъдете уверени в чистотата на местната вода или пътешествате по райони с неблагоприятна санитарна обстановка, следва да избягвате местната чешмяна вода. Това важи особенно за страни като Индия, където не се пречиства чешмяната вода. Препоръчва се използването на бутилирана вода и при миенето на зъбите.

Пазете храната си от замърсявания

Замърсената храна се явява една от главните причини за възникването на диария и чревни разстройства по време на пътешествието. Всяка храна, която поглъщате, трябва да бъде прясна и току-що приготвена. При покупка на храна, приготвена на улицата, обръщайте внимание на хигиенните условия в павилиона както и на това приготвящият сандвича или дюнера да е с ръкавици.

Създадоха идеалната диета - включва хамбургери и ще спаси 11 милиона хора по света за година

Избягвайте непозната храна

Храна с недопечено червено месо или люти подправки ще предизвика проблеми със стомаха ви, който не е свикнал да я преработва. Както и да доведе до болки, повръщане и др. Ако много държите да пробвате местната кухня, го правете на малки хапки колкото да опитате ястието, а не да се наяждате с него.

Бъдете активни

Един от най-добрите способи да сте във форма, здрави и защитени от нежелани инфекции, са физическите упражнения. Те подобряват общото състояние на организма, самочувствието ви, укрепват имунната ви система и я правят по-малко податлива на заболявания и инфекции.

Защитете се от слънцето

Слънчевото изгаряне може сериозно да развали пътешествието ви. Трябва да използвате качествен слънцезащитен крем като препоръчания фактор е SPF 30. Много е важно и организмът ви да е хидратиран и да се пазите от обезводняване, което може да доведе до нежелани последствия.

Забравете за тези изкушения преди тренировка, ако искате посещенията ви в залата да дадат резултат!

Ваксинирайте се

Трябва внимателно да се подготвите за пътешествието си като проучите какви ваксини трябва да си направите, за да се защитите максимално. Важно е да обсъдите с лекаря си в коя страна или регион ще пътешествате, за да подберете правилните за вас ваксини.

Защитете се от комари

Ухапването от комар е истински кошмар за пътешественика. Ако имате късмет, ще получите само сърбеж, но в някои случаи ухапването от комари може да причини сериозни усложнения като треска и малария. Спете в стая с климатик или използвайте протовокомарни мрежи, спрейове и други средства за защита от насекоми.

При необходимост взимайте противомаларийни препарати

Ако района който ще посетите има висок риск от малария, то ние настоятелно ви препоръчваме да приемате противомаларийни препарати.

Пилот разкрива: Какво се случва със самолета, когато го удари светкавица (ВИДЕО)

Запишете си час при лекаря

Препоръчителното време за посещение на личния ви лекар е 6-8 седмици преди пътуването. Лекарят ви трябва да се увери, че сте в добро здраве, както и да ви даде съвети за пътуването, за да бъде то максимално безопасно.

Коментирай