И Япония го направи! Въведе данък за всички туристи, който ще се плаща, когато...

И Япония го направи! Въведе данък за всички туристи, който ще се плаща, когато...

Япония въведе ново правило за туристите. Всички ще трябва да плащат определена такса на излизане на страната. С получените пари правителството смята да модернизира инфраструктурата преди летните Олимпийски игри в Токио. 

От вчера, 7 януари на територията на цяла Япония се въвежда нова такса в размер на 1000 йени - около 9 долара, която всички туристи ще плащат, напускайки страната.

Това е най-старият СПА-хотел на света! Приема гости повече от 1300 години

И все пак, това нововъведение едва ли ще бъде усетено много от туристите - таксата ще е включена в билетите за пътуване. Изключение ще правят децата до две години, транзитните пътници, които остават за по-малко от 24 часа в страната, хората, които са депортирани или пък тези, които са се оказали в Япония не по свое желание - например при извънредно кацане на самолет.

Според изчисленията на властите, туристическият данък ще донесе поне 50 млрд йени - около 460 млн. долара, които ще бъдат заделение за развитие на инфраструктурата преди летните Олимпийски игри в Токио. Те са планирани за 2020 година. 

Жестоки, но прекрасни! Кои са момичетата "сукебан" и защо цяла Япония е изпадала в ужас от тях (СНИМКИ)

Друга част от получените пари ще бъде изразходена за ускоряване на миграционните процедури и по-конкретно за поставяне на камери към системите за разпознаване на лицата, оборудване за безкасово плащане, пътуване в обществения транспорт и ремонт на спирки и метростанции. 

Всъщност Япония не е първата страна, която прибягва до подобни мерки. Например подобна такса бе въведена във Вилнюс през 2018 година, където туристите плащат по 1 евро за всеки ден престой в страната. Във Венеция пък действа данък за туристите, който бе наречен - "плащане за възможността да слязат на брега"./pochivka.blitz.bg.
 

Коментирай