logo

Имате само ден за Прага? Ето как да не пропуснете най-хубавото

Имате само ден за Прага? Ето как да не пропуснете най-хубавото

Прага е като ковчеже с тайни отделения, което никога не престава да учудва

Прага е град хамелеон, който умело се приспособява към вкусовете и очакванията на всеки гост. Почитателите на страринната архитектура са очаровани от средновековните замъци и храмове, а любителите на модерния стил - от чудеса като Танцуващата къща.

Шопинг маниаците пък са привлечени от пазари и молове, а гурме туристите – от безбройните ресторанти и барове за специални питиета. Любителите на изкуството обикалят музеи и театри, четящите обикалят по пътеките на Кафка...

Прага е като ковчеже с тайни отделения, което никога не престава да учудва. Как, обаче, да се насладите на всичките му съкровища, ако имате само един ден за това?

Можете да се доверите на професионални водачи, които са готови да покажат всичко наведнъж и дори знаят какво не е включено в пътеводителите.

Или пък сами си направете лека програма. Ето и полезните съвети, които ще ви бъдат от помощ.

Сутрин: Замъкът и Мала Страна

Препоръчваме ви да започнете опознаването на чешката столица от Пражкия замък - най-голямата крепост в страната, създадена през IX век и кацнала на хълм близо до левия бряг на Вълтава.

Не е необходимо да хаботе много енергия за катерене - можете да вземете трамвай номер 22 и да спестите ценни минути.

Пред крепостта е площад Храдчански с дворците Шварценберг, Щернберг, Архиепископския дворец и други. Предната порта се охранява от почетна стража.

По-нататък са Терезийският дворец, портите на Матиас, Кралската градина и други красоти, които няма да можете да разгледате подробно само за ден.

Но великолепната катедрала "Свети Вит" и Злата Улочка, където някога са живели алхимиците, е непростимо да пропуснете.

След това можете да направите разходка до рисуваната с графити стена на Джон Ленън или да погледнете в Музея на алхимиците и маговете - няма да отнеме много време.

По-нататък маршрутът минава през пъстрата улица на Нерудова в района на Мала Страна – истинска съкровищница на барока на открито. Тук ще искате да забравите за бързането и просто да отидете на разходка.

Насладете се на дворците Валдщайн, Ледебург и Лихтенщайн, църквите Свети Тома, Мария Победоносная и Свети Никола, изгубете се в лабиринта от улици и епохи.

През деня: остров Кампа и Карловия мост

Когато великолепният Карлов мост се покаже пред вас, не трябва да бързате към него. Първо се обърнемюте към остров Кампа, свързан с континента с по-обикновен мост, окичен с катинари в знак на вярност към влюбените.

Гигантско колело се върти точно под него неуморно, построено от монасите от Ордена на болниците, за да доставят вода на манастирските мелници.

Основният символ на остров Кампа е едноименният музей на съвременното изкуство. Стоени в редица пингвини с цвета на слънцето, гигантски пълзящи бебета, алени зайци – една наистина интересна сбирка за посетителите.

И накрая, Карловият мост - легендарен монумент от XIV век, напомнящ Арбат и Монмартър и всички места по света, изпълнени с енергията на творчеството и свободата. Покрай парапетите мълчаливо се издигат 30 барокови скулптури - крале, светци и изключителни личности.

Кули, арки, гербове, платформа за наблюдение – наистина има на какво да се възхищавате под песните на уличните музиканти.

Вечер: Стария град и Вацлавския площад

Колкото повече наближава вечерта, толкова повече се приближавате до Стария градски площад, сърцето на Старе Место. Тук винаги е претъпкано и оживено: хората се възхищават на елегантни сгради от различни стилове, от барока до авангарда, правят си снимки, купуват сувенири, дегустират вкусотии.

Можете да чуете камбаните от красивото кметство, да разгледате кулите на църквата в Тин и след това се изгубите по тесните улици или музеи. Любопитният Музей на секс машините е съвсем наблизо.

Преди финалната права препоръчваме да изпиете дългоочакваната глътка чешка бира - например в ресторант Old Times в сграда от 14 век.

Следва площад Вацлав. По пътя ще има още няколко произведения на изкуството: Висящ човек - Зигмунд Фройд в цял ръст, замръзнал над улица Гусовая, сякаш над бездна на подсъзнанието, и Главата на Кафка - стоманени въртящи се дискове, които образуват лицето на гения.

Можете също така да си направите маршрут през Барутната кула - готическа мрачна порта към Стария град.

Но пазарът Хавел от 13 век вероятно ще бъде затворен: селскостопански продукти и антики се продават до 18:00 часа.

Когато уморените ви крака стъпят на площад Вацлав, със сигурност ще започне да се стъмва наоколо. По-зрелищната архитектура на Ново Место (новия град) още ще се вижда: футуризъм, конструктивизъм, арт деко, необарок - всичко смесено в пространство, дълго почти километър.

Именно тук чешката столица разкрива цялата си прелест и величие. Можете да се сбогувате с нея на стъпалата на Националния музей, където със сигурност ще започенете да кроите планове за ново, по-дълго посещение.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай