Пицата е емблема на Италия, но тя отдавна се е превърнала в любима храна на хората по цял свят.
При това – до такава степен, че според ново проучване градът, в който има най-много пицарии от световна класа, не е Рим, а Ню Йорк.
И макар че италианската столица все още държи короната за най-добрите пици в Европа, тя е плътно следвана от други големи градове, пише Euronews.
Лондон е номер 1 в Топ 50 най-добри пици
За да определи кой европейски град предлага най-добрата пица, сайтът за рецепти Chef's Pencil класира градовете с най-силно присъствие в световната класация „50 най-добри пици“ за последните 6 години.
Макар че рядко се случва Лондон да надмине Париж, когато става дума за храна, в столицата на Обединеното кралство се намират 16 пицарии с най-висока оценка в сравнение с 14 в Париж.
На пето място в класацията Топ 50 пицарии за 2024 г. се нарежда Napoli on the Road в Чисуик, Западен Лондон, която е най-добрата пицария в Европа извън Италия.
Отново в Италия, пицарията Diego Vitagliano в Неапол е класирана като втората най-добра в света и най-добрата пица в Европа.
Според италианската класация, която публикува годишен списък Топ 50, през последните шест години в Мадрид и Копенхаген има по шест елитни пицарии, което ги поставя на трето място. Мадридската пицария Revelry заема 26-о място в Топ 50.
Кой град е най-обсебен от пицата
За да се определи кой град е най-силно влюбен в пицата, проучването анализира и онлайн търсенията, свързани с пицата, през последните пет години.
От всички градове в света Филаделфия регистрира най-голям брой търсения в Google, вариращи от „най-добрата местна пица“ до „рецепти за пица“.
След него са Неапол и Торино. Голямата италианска общност във Филаделфия е допринесла за запазването на челната позиция на американския град.
Къде е най-добрата пицария в света
Според класацията „Топ 50“, публикувана по-рано тази година, най-добрата пица в света се сервира в Ню Йорк.
За първи път пицария извън Италия е призната за номер едно в света.
Изненадващо е, че Токио е на едно ниво с Неапол и Рим по отношение на елитните пицарии и изпреварва градове като Милано, Флоренция и Чикаго.
За разлика от Филаделфия, причината не е в многобройното население на Токио от италиански имигранти или в дългогодишните традиции, а в откритата страст към италианската храна, подсилена от манията на японците да усъвършенстват занаята.