Как се живее в Австралия - правила за живот, които ще ви шокират

Как се живее в Австралия - правила за живот, които ще ви шокират

Дете в училище или детска градина няма да бъде пуснато да се разхожда, ако не се е намазало със слънцезащитен крем и не е сложило шапка

Австралия е на другия край на планетата и вероятно затова животът там е много по-различен от нашия. И не само защото е горещо през зимата и прохладно през лятото: "там долу" (както я наричат англичаните) има достатъчно странни обичаи и закони.

1. Австралия има много активно слънце и местните се научават да се предпазват от него от детството. Дете в училище или детска градина няма да бъде пуснато да се разхожда, ако не се е намазало със слънцезащитен крем и не е сложило шапка. Слънчевите бани тук не са приети, на плажа всички седят под сенници. И това е съвсем оправдано - страната е един от лидерите по заболеваемост от меланом.

Туристка се ужаси от една гнусна особеност на жителите на Австралия и я засне във ВИДЕО

Практичните австралийци правят навеси над беседки от слънчеви панели и използват получената енергия за зареждане на устройства.


2. Vegemite - националната австралийска храна - гъста тъмна паста със специфичен вкус, която се намазва върху всичко. Приготвя се от остатъците от бирена мая, добавят се сол, лук и зеленчуци. Получава се нещо подобно на солен месен бульон с нотка на мая и соев сос. Чужденците рядко харесват Vegemite.

3. В австралийските магазини можете да си купите прясно мляко за бутилиране: за това там са монтирани кранове по подобие на тези в баровете.

4. Австралийците обикновено държат платнени ръкавици в жабката на колата, в случай че воланът се нагрее твърде много на слънце. Това се случва често при този климат.

5. По пътищата има табели, нареждащи да се пропускат не само пешеходци, но и представители на фауната - коали и кенгура. В Австралия има повече кенгура, отколкото хора.


6. Знаците по пътищата са картинки с обяснения, така че всеки да ги разбере. На Големия океански път, където идват много чуждестранни туристи, има специални знаци, напомнящи, че в Австралия се кара от лявата страна на пътя.

7. Много австралийци карат боси: готино и удобно.

8. Често по местните пътища можете да срещнете велосипедисти с каски с шипове - те са необходими, за да се предпазят от свраки, които често преследват и нагло нападат колоездачите, особено през пролетта.


9. Много представители на австралийската фауна са опасни за хората. За да оцелеете, трябва да следвате правилата: в природата не забравяйте да инспектирате личните си вещи, винаги разклащайте обувките, преди да ги обуете. Паяците често пълзят в къщите, понякога големи и/или отровни: местните жители обикновено ги хващат с чаша и ги пускат в дивата природа.

10. В местния градски транспорт има специални места за дъски за сърф, където те могат да бъдат фиксирани с ремъци.


11. В градовете често се срещат вендинг автомати: тук те са предлагат стоки от първа необходимост като бутилки с вода. 

12. Австралийският футбол, известен още като фути, изобщо не прилича на обикновения футбол - играе се на овално игрище с овална топка и в отбори от 18 играчи.


13. Местната градушка е впечатляваща с размерите си (понякога с размерите на топка за голф), така че местните се стремят да не попаднат под нея. При първите признаци на валежи се крият под покрива, а докато са в колата, спират, сядат между редовете седалки и се крият под наклонената облегалка на предната седалка. Градушката може да пробие предното стъкло.

14. В Австралия няма централно отопление, а през студените месеци навън е по-топло, отколкото у дома. Ето защо носят обувките uggs - зимни обувки, които се носят по цял свят, но в Австралия се ползват като домашни чехли. 


15. Тук хората са много спокойни за външния си вид и не признават никакви правила в облеклото: можете да отидете навсякъде в шорти с тениска или дори в пижама. Австралийците рядко гладят дрехите си и често ходят боси.


16. Заради "обърнатите" сезони, Коледа и Нова година в Австралия се празнуват през лятото, край басейна или на плажа, със снежни човеци от пясък. За да усетят очарованието на зимните празници, те създадоха Коледа през юли, когато става хладно и върви да се стоплите с греяно вино до камината.

В Австралия ще ви арестуват по безумни причини – ето кои са те


17. Учебната година тук започва в края на януари и завършва преди Коледа. Финансовата година започва на 1 юли.


18. Австралийците ценят свободното време пред работата, така че истинската отдаденост на работното място не се среща често тук. Но тук живеят позитивни и щастливи хора, до които неволно се отпускаш и започваш да се усмихваш.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Чалрито

Чалрито 07.02.2023 13:33

19.Не се занимават с политика!