logo

Какво ще се случи с вас, ако паднете от круизен кораб

Какво ще се случи с вас, ако паднете от круизен кораб

Гарантираме, че това е нещо, което със сигурност няма да искате да ви сполети

Ситуациите „Човек зад борда“ (Man-overboard – MOB) не се случват много често на круизните кораби, за щастие. Но все пак се случват. Има доста такива истории.

Знаете ли какво ще стане с вас, ако паднете от круизния си кораб в морето? Продължете да четете и ще разберете. Гарантираме, че това е нещо, което със сигурност няма да искате да ви сполети.

Вероятността да попаднете в такова положение е малка, но в случай, че това все пак стане, трябва да знаете какво да очаквате и какво да правите. Следващият списък ще ви покаже точно това и ще ви помогне да решите дали изобщо да си резервирате круизно пътешествие. Като нищо може да решите, че почивката на твърда и суха земя е по-добра.

Тайното и тихо място на круизите, за което пътниците не подозират

Може никога да не ви намерят

Въпреки че много малък брой хора падат от круизните кораби всяка година, процентът на тези, които са спасени живи, е нисък. Много хора или не са намерени, защото никой не разбира, че ги няма докато не стане твърде късно, или условията в морето не позволява те да бъдат дори видени във водата, информира ranker.com.

Най-трудната част е да оцелеете при падането

Когато падате от круизен кораб може да падате от височината на 10 етажа. А всеки, който се е хвърлял по корем, знае, че да се ударите във водата е като да се ударите в бетон. Лесно може да си счупите нещо, а като ви излезе въздухът е много по-вероятно да се удавите.

Корабът може да не разбере, че ви няма

През 2015 г. мъж падна от круизен кораб на Royal Caribbean и никой не забеляза. Той беше прибран от кораб на Carnival cruise, който за късмет минавал по същия маршрут. Вече има технология, позволяваща да се засече падането на човек от кораб, но круизните компании не са законово задължени да я използват.

Капитанът може да си мисли, че още сте на кораба

Дори и някой да съобщи, че ви няма, корабът едва ли ще обърне да ви търси веднага. Когато Сара Кърби паднала от кораб на Carnival cruise, приятелката ѝ Ребека се опитала да накара капитана да обърне, но тъй като Ребека не видяла с очите си Сара да пада, капитанът не се отклонил от курса докато не бил сигурен, че Сара вече не е на борда. В крайна сметка Сара била спасена след два часа във водата.

Шокът от студената вода може да ви убие почти незабавно

Ако сте на круиз до Бахамите, шансовете ви за оцеляване са много по-големи, отколкото ако сте на круиз до Аляска. Ако паднете в студена вода можета да умрете почти веднага от шоковата реакция. Внезапният леден студ ви кара неволно да си поемете дълбоко въздух, което води до вдишване на солена вода и удавяне.

Експерът по оцеляване Майк Типтън казва, че при 60% от смъртните случаи в студени морета смъртта настъпва през първите минути, много преди корабът да може да ви види и да ви спаси.

Ако оцелеете при първоначалния шок, може да умрете от хипотермия за 30 минути. За да избегнете хипотермията трябва да държите крайниците си възможно най-близо до тялото и да изразходвате минимално енергия. „Опитайте се да сте неподвижни и да се носите във водата“, съветва Типтън. Ако се свиете във фетална поза, тялото ви ще е спокойно и ще запази повече топлина.

Разбира се, и топлите води си имат своите проблеми – колкото по-топла е водата, толкова по-вероятно е да срещнете акула.

Трудно е да бъде видян някой в бурно море

Да видите човек в океана е по-трудно, отколкото вероятно си мислите. А да откриете човек в бурни води е още по-трудно, защото водата е много непостоянна. Ако ще падате от круизен кораб, шансовете ви са по-големи при спокойни води.

Падането от круизен кораб през нощта е много страшно

Ако паднете от крузизен кораб през нощта, ще трябва да плувате в пълен мрак, освен ако корабът не е много близо до брега. Това затруднява повече и спасителните екипи, които ще ви търсят.

Често става въпрос за подли номера

Адвокатът по мореплаването Джим Уолкър изчислява, че около 50% от инцидентите с човек зад борда са „мистерия“ и много от тези случаи включва подли постъпки. „Най-вероятният сценарий, който сме виждали, е мъже да хвърлят жени прз борда“, казва той.

Големите минуси на круизите, за които никой не говори

Често е замесен и алкохол

Същият адвокат посочва, че около 40% от паданията на хора зад борда на круизен кораб са свързани с алкохол. Това не е голяма изненада, като се има предвид количеството напитки на круизните кораби.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

жабок

жабок 12.04.2022 17:12

Ако преди всичко написано винтовете на кораба не са ви засмукали и направили на кайма ....