logo

Канадците са мили и любезни, но лесно ще ги нервирате, ако направите това

Канадците са мили и любезни, но лесно ще ги нервирате, ако направите това

Торонто е вероятно най-известният канадски град, което огорчава останалата част от страната

Като цяло Канада има репутацията на много вежлива и и любезна страна. В същото време е важно да следвате някои определени обществени и културни норми, ако искате да избегнете конфузните ситуации, както и вероятността да изтърсите нещо не на място.

Няма да спрем да повтаряме колко е важно да се запознаем предварително с порядките в страната, която посещаваме. Освен че ще избегнем неприятности, така ще покажем уважение към чуждото общество и неговата култура.

Дори в спокойна и уредена страна като Канада, на която съседите ѝ американци се подиграват, че е с твърде добри обноски, без да искаме можем да сгафим. Затова вижте кои са нещата, които не бива да правите и казвате като туристи в Канада.

С какво канадците са по-добри от американците

1. Не си мислете, че Торонто е столицата

Торонто е вероятно най-известният канадски град, което огорчава останалата част от страната. Но не правете грешката да си мислите, че той е столицата на страната. Тази титла е за Отава – седалището на федералното правителство, политическият център на страната,информира The Culture Trip.

2. Не коментирайте англо-френските отношения

С бурно колониално минало преплитащи се интереси на Френската и Английската империи и наследство от потисничество на коренните жители, в историята на Канада има много сложни моменти, които и днес предизвикват спорове.

Тъй като страната не е имала война занвезависимост или сериозен военен конфликт, който да бележи скъсване с колониалното минало, все още има известно напрежение между Френска и Англиска Канада (често представлявани от Квебек и Онтарио), което се появява в някои културни и политически ситуации.

3. Не казвайте, че канадците са като американците

Няма почти нищо друго, което да обедини канадците толкова бързо, колкото нечия забележка за приликите между Канада и САЩ. Незабележимото определяне на разликите с южните съседи е част от процеса на национално самоопределение за страната от 1867 г.

Да, някои канадски акценти могат да звучат като някои американски, един мегаград като Торонто може да отразява общата представа за северноамерикански град, но исторически, политически и социално канадците са горди със страната си и своите различия.

4. Не коментирайте факта, че британската кралица е на парите

Може да изглежда малко странно, но ликът на кралица Елизабет II е на всички канадски монети, както и на банкнотата от 20 долара. Въпреки че канадците не изразяват специална привързаност към британската корона, факт е, че страната е конституционна монархия и кралицата е официален държавен глава.

В същото време Канада е напълно суверенна държава с Конституционния указ от 1982 г., който връща конституцията и премахва всякаква законова зависимост от Обединеното кралство.

5. Не критикувайте „Тим Хортънс“

Наред с хокея, „Тим Хортънс“, основана от хокеен играч и кръстена на него, е цяла културна институця в Канада. Това е многонационална верига за бързо хранене, известна със своето кафе и понички.

От 1965 г. „Тимис“ (както много канадци я наричат с умиление) се е разпространила в цялата страна и е вероятно главната причина, поради която канадците ядат повече понички на глава от населението. Страната има повече магазини за понички на глава от населението от която и да е друга държава. Дори и кафето и поничките да ви се струват блудкави, по-добре да не обиждате тази културна икона.

6. Не забравяйте да върнете извинение

Често срещан, и верен, стереотип за канадците е, че най-често чуваната фраза там е „Съжалявам/Извинявам се“. Канадците казват „съжалявам“ вместо други изрази като „извинете“ или „пардон“, така че значението му не е само израз на извинение.

Не правете грешката да не отговорите на „Съжалявам“, когато ви го кажат. Дори когато вашият крак е този, който е бил настъпен, или когато без да искате се блъснете в някого и той каже „Съжалявам“ пръв, изглежда грубо да не отвърнете със същото.

7. Не се качвайте в обществени превозни средства преди всички първо да са излезли

Това правило важи най-вече за големите градове като Ванкувър, Торонто и Монреал, където час пик може да е доста кошмарен. Въпреки че канадците нямат нищо против да се натъпчат в препълнен автобус или влак, за да се приберат в предградията след работа, счита се за много грубо да се бутате в който и да е транспорт преди хората вътре да са имали възможността да излязат.

8. Не казвайте, че не обичате кленов сироп

Кленовото листо е изобразено на националното знаме. Кленовото дърво представлява Канада по много начини. Освен че е дало националния символ, то поставя началото и на една от малкото храни, които заслужено могат да се нарекат канадски.

Кленовият сироп е естествен подсладител, първоначално събиран от коренните жители на Северна Америка, които предали тази практика на европейските заселници. Квебек е най-големият световен производител на кленов сироп. Ще го намерити в палачинки, гофрети, мюсли, френски тостове, както и като съставка за печене. Наличен е не само в течен вариант, но също и във вид на бонбони, пудра, фъдж и др. Ако не ви е по вкуса, по-добре не казвайте нищо по темата.

9. Не казвайте, че не обичате путин (ястие, не държавен глава)

Ще е добре да не поставяте под съмнение и друга храна, която често се определя за традиционно канадска – путин (poutine). Това френско-канадско ястие е комбинация от пържени картофи, котидж сирене, поляти със сос грейви. То е тежко и мазно, но не го отписвайте, докато не го опитате в 3 ч. сутринта след обиколка на баровете.

Неподозираната истина за „френските” пържени картофки

10. Не мислете, че цялата страна е еднаква

Канада е разнообразна страна по отношение на географията и хората, да не говорим за регионалните различия. Въпреки че наслението на страната е относително малко спрямо размера ѝ (с едва малко над 36 млн. души, това е една от най-рядко населените държави в света), всяка нейна провинция и територия има своя специфична история и характер.

Така, говорейки понякога за страната с общи понятия, могат да възникнат проблеми. От Западния бряг до Прериите на Квебек и Юкон, по-безопасно е да не правите необмислени обобщения за канадците, когато ги посещавате.

11. Не казвайте, че зимата е прекалено студена

Те го знаят. Средната температура варира значително в страната, но зимата като цяло е доста сурова във всички провинции (с изключение на крайбрежието на Британска Колумбия).

Във вътрешността и провинциите на Прериите, по специално, средната дневна температура е около минус 15 градуса по Целзий, но може да падне и до минус 40. Към това се добавя и още студ, донесен от силните ветрове. В централните райони снежната покривка може да се задържи около 6 месеца, а в северните – дори и цяла година.

12. Не казвайте, че времето не е толкова зле

В същото време канадците си запазват правото да се оплакват от собственото си време и държат на статута си на студена северна нация. Средната висока температура по крайбрежията е обикновено около 20 градуса, докато във вътрешността през лятото варира между 25 и 30. Температурата на някои места там понякога стига и до 40 градуса.

Така че, въпреки факта, че някои градове имат горещо и влажно лято, по-добре не оспорвайте правото на Канада да държи „монопол“ върху леда и снега.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

Коментирай