Кое е селото с най-малко микроби и най-чистия въздух?

Кое е селото с най-малко микроби и най-чистия въздух?

То се намира на 4 км от с. Широка лъка, на 15 км от курортния комплекс Пампорово

Село Солища е една от перлите в Средните Родопи, разположено в подножието на величествения Перелишки дял на надморската височина 1400 метра.

Селото е на 4 км от с. Широка лъка, на 15 км от курортния комплекс Пампорово и на 30 км от Смолян.

Ако сте решили да почивате на чист въздух, тук е мястото. Група от специалисти микробиолози са направили изследвания на въздуха в Солища и са установили, че тук има най-малко микроби на кубичен метър въздух. 

Кое българско село носи името на чужда страна

Една от природните забележителности на селото е прелестната, 300 годишна борова гора, която местните жители наричат "Черночето". Наименованието произлиза от думата 'чернок', която преведена от родопски диалект означава 'черен бор'.

Има дървета, толкова големи, че не могат да бъдат обгърнати с две ръце. На няколко от тях, незаконно е изсечена средата. Тя се нарича  "борина" и се използва за подпалка на печки за отопление през зимата.

Има няколко версии за произхода на името на селото. Една от тях е, че когато са дошли първите жители и започнали да строят, са намерили останки от предишни тракийски селища (селища - солища). Друга версия е, че на мястото на днешното село (тъй като Солища е на южният склон на Солийски връх и тук най-бързо се стопява снега), старите овчари са кърмили овцете със сол (солище - място, където  се сипва сол).

Тук е вилата на първата жена летец в България - Мария Атанасова, за която село Солища бе мястото за връзка с космоса.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Шибек

Шибек 22.11.2023 14:09

А там дали виреят родопски калмари

bg idiots!

bg idiots! 22.11.2023 20:10

да им направят един открит рудник и готово!