logo

Кога е най-подходящото време да се насладите на Кипър

Кога е най-подходящото време да се насладите на Кипър

Островът е с идеално местоположение в Източното Средиземноморие, има мека зима и горещо лято

Красивият Кипър е известен още като острова на Афродита. Не само защото там е много лесно да се влюбиш там, но и защото се счита, че това е родното място на богинята на любовта.

Затова и голяма част от местните туристически атракции са свързани с нея – скалите на Афродита по пътя между Лимасол и Пафос, баните на Афродита и какво ли още не.

Островът е с идеално местоположение в Източното Средиземноморие, има мека зима и горещо лято. Това го превръща в почти целогодишна дестинация за почивка.

Всички ходят до Кипър, но само вие ще можете да надникнете в тази забранена и мрачна част от столицата му

Когато и да отидете там, няма да сбъркате – дали да се насладите на прекрасните пясъчни плажове, да опознаете хилядолетната история или пък да пробвате местната кухня.

Ако се затруднявате да решите кога точно да посетите Кипър, ето няколко насоки за това какво да очаквате там през всеки един сезон.

Пролет

В началото на пролетта може да ви навали дъждът веднъж или два пъти, но през по-голямата част от времето ще се наслаждавате на приятното средиземноморско слънце. Температурите през деня варират от 15 до идеалните 28 градуса по Целзий през април.

Съвет: Туристическия сезон е едва в началото си, така че можете да се възползвате максимално от тихите плажове и спокойната атмосфера.

Сравнително по-хладните температури са подходящи да се впуснете в по-различни дейности каране на каяк, гмуркане (с екипировка). Скалите са обичано място от катерачите, а ако сте начинаещи, в Пафос организират индивидуални и групови курсове.

Пролетта е най-доброто време да изследвате природата и да се насладите на красотите ѝ в пълния ѝ блясък. Едни от най-добрите места за това са националните паркове.

С наближаването на великденския уикенд в Кипър се провеждат все повече фестивали и празненства. На Разпети петък всяко селище организира процесия със свои уникални традиции.

Лято

През май започва силният туристически сезон и почиващите започват да прииждат на талази. 

През лятото температурите стигат до убийствените 40 градуса по Целзий. Нощните клубове, баровете и ресторантите се пълнят с местни жители и чужденци, които купонясват до сутринта.

През лятото в Кипър се провеждат няколко бирени и винени фестивала.

Съвет: Юли и август са най-подходящото време за гмуркане, а морето е много топло – до 33 градуса. Това привлича разнообразие от морски видове, сред които зелени костенурки и петнисти скатове.

Освен заради морските обитатели, можете да се гмурнете и да разгледате впечатляващи останки от кораби. Най-известният е „Зенобия“ – ферибот, потънал през 1980 година и обявен за едно от най-добрите места за гмуркане.

Ако горещините не ви понасят, можете да се отправите към планината Трудос. Нейните гъсти гори са едно от малкото места, където можете да се скриете от парещото слънце.

Есен

През септември местните деца тръгват на училище, а туристите се прибират вкъщи. Това е най-доброто време за почивка, ако искате малко спокойствие. Температурите продължават да са топли и приятни, а валежите са малко.

През септември се излюпват яйцата на костенурките и малките правят първите си колебливи стъпки в морето. За да наблюдавате това удивително събитие, отидете в залива Лара.

На 1 октомври Кипър придобива независимост от Великобритания. Това е национален празник и се отбелязва с фестивали, паради и демонстрации на армията.

В края на октомври зачестяват дъждовете. Бизнесът започва да се готви за зимния сезон и моментът е идеален за изгодна сделка и значително намаление в хотелите.

Зима

През ноември и декември температурите рядко падат под 10 градуса, а често стигат и до 18. Зимните бури предизвикват бурни вълнения на морето, което създава идеални условия за любителите на екстремни водни спортове.

Времето е подходящо и за разходки и преходи, по време на които ще усещате приятен топъл бриз.

Коледа и Нова година се празнуван с голям ентусиазъм в Кипър. Още от края на ноември могат да се видят украсени елхи, уличните търговци отварят сергии за подаръци, сувенири и сладкиши.

В Кипър са най-чистите европейски плажове! А нашите са…

На 6 януари е друга важна дата от православния календар – Благовещение. Отбелязва се впечатляващо и завършва с хвърлянето на кръста от свещеник в Средиземно море, откъдето го вадят смели плувци.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай