Кои са петте най-мръсни места в самолетите

Кои са петте най-мръсни места в самолетите

Докато почистващите екипи правят всичко възможно да изтъркат всяка седалка, преди следващите пътници да се настанят на нея, понякога някои места се пропускат

Милиони пътници летят всеки ден по целия свят. За да обслужват тези пътувания, самолетите трябва бързо да бъдат почиствани и изпращани към нова дестинация.

И докато почистващите екипи правят всичко възможно да изтъркат всяка седалка, преди следващите пътници да се настанят на нея, понякога някои места се пропускат.

Ето пет от най-мръсните места в самолета, според салонния екипаж:

Какво трябва да знаете преди първия си полет със самолет

Картите с инструкции за безопасност

„Най-мръсното място в самолета е картата с инструкции за безопасност в джоба на седалката“, споделя Жозефин Ремо, стюардеса и туристически блогър, пред Travel + Leisure.

И докато Ремо отбелязва, че таблите на масите обикновено се изтъркват добре от почистващия персонал, подобно нещо не се прави с картите с инструкции.

Така че, след като приключите с четенето им, не забравяйте да използвате дезинфектант или още по-добре - избършете ги с мокра кърпа, за да спасите себе си и бъдещите пътници от микроби.

Отделението за багаж

Освен това, според Ремо, от ключово значение е или да избършете, или да използвате кърпа, за да отворите отделението за багаж над главата ви, тъй като то се „докосва от много хора“ и „рядко се почиства“.

Или след като приключите с прибирането на ръчния си багаж, просто отново използвайте дезинфектант за ръце.

Таблата на масичката

„Пътниците обикновено знаят, че самолетите са изпълнени с мръсотия, но таблите на масите надхвърлят общоприетото ниво микроби“, казва стюардесата с повече от две десетилетия опит Сю Фогуел.

Достатъчно е да се каже, че е добра идея да я избършете добре, след като се качите на борда, особено преди хранене.

Фогуел не е единствената, която споделя тази информация. Проучване на Travelmath от 2015 г. показва, че по таблите има почти осем пъти повече бактерии на квадратен сантиметър от второто най-мръсно място: бутонът за вентилация над главата.

Калъфите на седалки

„Калъфите на седалките невинаги се сменят или почистват“, според Фогуел, която обяснява, че това се прави, само ако са видимо мръсни. Но дори и тогава може да е през пръсти.

„Не всяко нещо се докладва, тъй като може да доведе до забавяне на полета“, казва тя. За онези, които не могат да понесат мисълта да използват мръсна седалка, на пазара се предлагат калъфи за еднократна и многократна употреба.

Дръжката на вратата на тоалетната

„Тоалетните се почистват редовно, но ключалките и дръжките на вратите не“, обяснява Ремо. Поради тази причина тя отбелязва: „Добра идея е пътниците да използват дезинфектант за ръце, след като приберат багажа си, докоснат нещо в джоба на седалката пред тях и отидат до тоалетната.“

Ремо не е единствената, отправяща подобен съвет - през октомври 2023 г. репортерът Андреа Сакс събира проби от самолет и установява, че дръжката на тоалетната е най-мръсна, последвана от масата.

Има още едно нещо, от което задължително трябва да се лишите при следващия си полет: ледът. Както T+L съобщи по-рано, проучване от 2019 г. на City University of New York показа, че питейната вода в самолетите е потенциално опасна за хората.

Дъжд вали в кабината на пътнически самолет ВИДЕО

Проучването оценява 10 големи авиокомпании по скалата от 0 до 5, като седем от тях получават оценка 3 или по-ниска.

Специалистите съветват изобщо да не пиете кафе и чай на борда, както и да използвате дезинфектант и мокри кърпички колкото е възможно по-често.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки! 

Коментирай

park

park 14.12.2023 20:14

Laza!!! Personala razprostranjava prednamereno,planirano ot gore,i celenasocheno zarazata!!!