logo

Красив водопад край Пловдив крие камъка на Цар Иван Асен II и невероятна гледка СНИМКИ

Красив водопад край Пловдив крие камъка на Цар Иван Асен II и невероятна гледка СНИМКИ

Изкачването е не повече от 30-40 минути и маршрута не е труден с изключение на последните сто метра, където става по стръмно и се иска повече внимание при изкачването.

Пътешествие изпълнено с много приключения водещи до скрит водопад, резерват „Изгорялото Гюне“ и каменен надпис от 1230 година.

Пътят за днешната разходка започва от един паркинг в края на град Кричим, който не е трудно да намерите. Той се намира по пътя на църквата "Св. Св. Козма и Дамян" в града. Ако изпитате затруднения с откриването му, попитайте местните за „Войнишкия път“ или за „Калето„. След като оставите автомобила си на паркинга поемете по широката пътека насипана с чакъл.

За да се изкачите до местността Калето се оглеждайте внимателно за тясна и стръмна пътека в дясно от пътя. Изкачването е не повече от 30-40 минути и маршрута не е труден с изключение на последните сто метра, където става по стръмно и се иска повече внимание при изкачването.

В края на пътеката ще стигнете да една широка поляна, по която трябва да поемете навяло и ще видите друга пътека и горичка, ще преминете и през малка чешма, от която тече чиста планинска вода.

Топ 5 на едни от най-красивите планински градове в България

Пътеката отново се раздвоява след като навлезете в гората, ако поемете наляво ще ви се открие невероятна гледка над град Кричим, който е разположена на двата бряга на река Въча в прегръдките на Родопите. По дясното разклонение ще достигнете камък с надпис датиращ от времето на Цар Иван Асен II, има и малка обозначителна табела, на която пише „Асенев надпис“. Според надписа на камъка, самият Цар е седял там, докато е завладявал Кричим.

Стана време да се върнем обратно на широката пътека, от която тръгнахме и да започнем да изкачваме нея. На две места пътеката ще се разклони, като и в двата случая трябва да поемете на дясно за да достигнете до водопада. Изкачването не е трудно, даже в края пътя се спуска надолу. Крайната дестинация е на около 40 минути до час.

Круизът, който никога не свършва - ето кога тръгва и какъв е маршрутът му

Ако бъдете по наблюдателни по пътя можете да видите Лентокрилка, тя обитава каменисти и скалисти места в най-топлите части на страната. Когато достигнете до водопада можете да се приближите до него, но трябва да бъдете внимателни, защото почвата и камъните са мокри и хлъзгави.  

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай