logo

Топ 5 на едни от най-красивите планински градове в България

Топ 5 на едни от най-красивите планински градове в България

Всеки от тях привлича с нещо уникално

Трудно е да се направи класация на най-красивите планински градове, защото всеки от тях привлича с нещо уникално. Тук представяме топ 5 на най-красивите планински града в България, разположени в 5 различни планини.

1. Трявна - Стара планина

Трявна - символ на българския възрожденски дух се намира в долината на Тревненска река, в северните склонове на Централна Стара планина. Според легендата градът е създаден от избягали търновски боляри, когато столицата Търново пада под османска власт.

Трявна е прочута като средище на традиционни занаяти: дърворезба, иконопис, куюмджийство, мутафчийство, гайтанджийство, копринарство, строителство и др.

Градовете по света, където почивката е истинска


Старата част на Трявна е обявена за архитектурен резерват. В града има около 140 паметници на културата.
Един от символите на града е Часовниковата кула, която ще видите в самия център. Построена е през 1814 г. с височина 21 м.

На около 20 м от Часовниковата кула е каменният мост, познат като Гърбавият мост. Построен е в римски стил и датира от 1845 г. След като преминете моста, ще се озовете на очарователната Улица на занаятите, където и днес ще видите произведения на местни занаятчии.
Не пропускайте да посетите Даскаловата къща, който днес е музей на резбарско и зографско изкуство.

2. Копривщица - Средна гора

Копривщица и единственият град-музей в България. Разположен е по долината на река Тополница, в Средна гора.
Градът привлича посетители от цял свят с автентична възрожденск аархитектура, музикални и танцови фолклорни фестивали. В Копривщица има общо 388 архитектурни, исторически, художествени и етнографски паметници.


Копривщица е прочут и като родно място на велики българи: Георги Бенковски, Тодор Каблешков, Любен Каравелов, Димчо Дебелянов.

В Копривщица има над 40 старинни чешми от различни исторически периоди и няколко древни мостове.

3. Мелник - Пирин

Най-малкият град в България е разположен в полите на Пирин планина. През градчето протича Мелнишката река, ляв приток на Струма.

Градът е създаден още през античността, но най-бурна е неговата история през Средновековието. Тогава градът последователно преминава под властта на българи, византийци и сърби, докато през 1395 г. пада под османска власт. Бил е столица на обявилия се за независим владетел деспот Алекси Слав, с чиито дарения през 1220 г. е построен Роженският манастир.

Днес градът привлича посетители с живописното си местоположение, сред уникалните пясъчни образувания, известни като Мелнишки пирамиди. Сред най-интересните забележителности е Кордопуловата къща - най-голямата възрожденска къща на Балканския полуостров. Само на 6 км от живописното градче е Роженският манастир, до който се стига по невероятно красив път през Мелнишките пирамиди.

4. Смолян - Родопите

Град Смолян се намира в Южна България, в Родопите. Името произлиза от славянското племе смоляни, които населявали тези земи през 7-ми век. Днешният град е създаден през 1960 г. след обединяването на три села: Смолян, Райково и Устово.
Днес в града може да се насладите на прекрасна гледка от родопски къщи във възрожденски стил.

Сред най-впечатляващи от тях са Пангаловата къща, Хаджиивановата къща и др. Интересни са Сводестият мост от 18-ти век, разположен над река Черна, природният парк “Чинарът” и много други. В Смолян се намира най-големият планетариум в България.
Наблизо са живописните Смолянски езера. Градът е само на 15 км от планинския курорт Пампорово.

5. Петрич - Беласица

Най-южният български град е разположен в подножието на планината Беласица. На около 10 км от днешния град, в склоновете на планинското възвишение Кожух е съществувало тракийско селище. През римско време малкото селище при Кожух е добре укрепен римски град, който пази средното течение на река Струма - днешното Кресненско дефиле. През 1014 г. тук се провежда решителната битка между българските войски начело с цар Самуил и византийските войски. Останките от Самуиловата крепост и днес напомнят за едно от най-големите варварства в нашата история - ослепяването на пленените 14 000 български воини.

Чужди туристи за Пловдив: Това е идеалният европейски град

Днес Петрич е прочут като градът на баба Ванга. Близо до града в местността Рупите се намира храм “Света Петка Българска” близо до къщата и гроба на Петричката пророчица. Заслужава да се посети и античният град Хераклея Синтика, разположен върху южния склон и подножието на Джонков връх, който е част от вулканичното възвишение Кожух. 

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

География

География 05.09.2023 10:37

Най - южният град не е Петрич. На надморска висчина от 168м е далеч от отва да се нарече планински.

Фен

Фен 05.09.2023 19:14

Така е

Анонимен

Анонимен 06.09.2023 11:21

Че и Търново е хубав град. Влюбен съм в него.

Анонимен

Анонимен 06.09.2023 11:22

Търново го няма. Но този град е до Трявна и Габрово близо.

яаэЮяэаф

яаэЮяэаф 07.09.2023 10:11

Селото , което е в основата на Смолян се е казвало Пашмакли , защото е било пълно с помаци

ФЕН

ФЕН 23.09.2023 14:29

ТРОЯН Е НАЙ КРАСИВИЯ ПЛАНИНСКИ ГРАД

СТРУМА

СТРУМА 26.09.2023 20:26

СМОЛЯН И ПЕТРИЧ КОКВО ПРАВЯТ ТУК