Лекар каза кои храни да избягвате в Турция, Гърция и Египет

Един пробиотик два пъти на ден е от голямо значение, когато пътувате, така че изчислете от колко ще имате нужда

https://pochivka.blitz.bg/narachnik/lekar-kaza-koi-xrani-da-izbyagvate-v-turciya-grciya-i-egipet Pochivka.blitz.bg
Лекар каза кои храни да избягвате в Турция, Гърция и Египет

Източник: Снимка: Shutterstock

Гастроентеролог разкрива какво не трябва да ядете на популярните места за почивка, за да избегнете стомашни проблеми.

Веднага след като епидемиологичната обстановка позволи отварянето на границите, много европейци се отправиха към любимата си морска дестинация, но много от тях се разболяха - на от Covid-19, а от стомашни заболявания, посочва гастроентерологът Воислав Перишич

Той обяснява, че подобна ситуация може да се избегне, ако вземете пробиотик със себе си, когато пътувате, и трябва да обърнете внимание на спецификата на диетата в дадена страна.

Защо храната в Тайланд е толкова вкусна: Тайната на „опасната добавка“

„Един пробиотик два пъти на ден е от голямо значение, когато пътувате, така че изчислете от колко ще имате нужда“, казва д-р Перишич.

Гърция

Д-р Перишич твърди, че в Гърция месото трябва да се избягва, тъй като е замърсено с бактерии. Причината е, че често се замразява няколко пъти поради високата температура в страната.

„Туристите в Гърция ядат много гирос, а качеството му е много спорно. Прави се от остатъци от месо, което е лошо термично обработено и гнило на слънце по цял ден, което не е хигиенично. Затова в Гърция е по-хубаво да се яде сувлаки, чисто месо, печено на 600-700 градуса, при температура, при която бактериите умират“.

Египет

Специалистът казва, че в Египет, както и в други части на Африка и Южна Европа, никой не си помисля да пие чешмяна вода. „Пийте само бутилирана вода, защото бактериологично неподходящата вода може да причини сериозни заболявания. Също така избягвайте много пикантна храна, с която не сме свикнали“, казва Перишич.

Турция

Лекарят предупреждава, че туристите, пътуващи до Турция, където шведските маси са особено популярни, трябва да бъдат особено внимателни да не преяждат.

„Също така трябва да се избягват баклавите, защото се съхраняват дълго време. Вместо това яжте пресни сладкиши и плодови салати. Не препълвайте чиниите си, яжте пет малки хранения на ден“, казва д-р Перишич.

Черна гора

Морските дарове, приготвени по различни начини, са един от специалитетите на черногорската кухня, но специалистът казва, че трябва да се избягват.

Обявиха най-добрите градове в Европа за ядене и пиене

„Те, особено черупчестите, са най-големият източник на токсини и патогенни бактерии, които могат да причинят сериозно гадене. Само добре овкусени черупчести са годни за консумация, но няма гаранции, че готвачът ги е почистил добре, преди да приготви ястие от тях“, казва гастроентерологът.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Горещи

Коментирай