logo

Любим на всички град с удар по джоба на туристите - ето колко ще трябва да се бръкнем

Любим на всички град с удар по джоба на туристите - ето колко ще трябва да се бръкнем

Това ще стане в рамките на две години, като първото увеличение е предвидено за 1 април 2023 г.

Властите на Барселона, който е една от най-популярните туристически дестинации в Европа, решиха да увеличат туристическия данък.

Според turist.delfi това ще стане в рамките на две години, като първото увеличение е предвидено за 1 април 2023 г. След тази дата посетителите на града ще трябва да плащат допълнителна такса от 2,75 евро на вечер вместо 1,75 евро. Второто увеличение ще има от 1 април 2024 г., когато таксата ще се покачи на 3,25 евро.

Край на алкохолния туризъм в Барселона! 600 евро глоба грози всеки, който... СНИМКА

В допълнение към туристическата такса, която се плаща в градския бюджет, в момента туристите, идващи в Барселона, трябва да платят и допълнителна такса в регионалния бюджет, чийто размер варира в зависимост от вида на настаняване и се таксува само за официално настанени туристи.

И така, сега за гости, които наемат квартира, например в Airbnb, данъкът на нощувка е 4 евро, от които 2,25 евро отиват в регионалния бюджет и 1,75 евро в градския. Отседналите в петзвезден хотел също плащат 1,75 евро на града, но регионалната такса се увеличава на 3,50 евро.

Круизните пътници, прекарващи повече от 12 часа в града, плащат €3 за региона и €1,75 за града. Това означава, че от април 2024 г. например гостите на петзвездни хотели ще плащат общо 6,75 евро на вечер на човек.

Имайте предвид, че скоро данъкът за туристите, живеещи във всички видове жилища, ще въведе друг испански град - Валенсия. Той ще влезе в сила в края на 2023 г. или началото на 2024 г. Посетителите ще трябва да платят между 50 цента и 2 евро на вечер, в зависимост от избраното от тях настаняване, за до седем нощувки.

Турция с нова секира за туристите още след Нова година

По-рано станаха известни плановете на тайландските власти да наложат туристическа такса от 300 бата (около 9 долара) от юни 2023 г. от пътниците, пристигащи в страната със самолет.

Коментирай