logo

Най-голямото дърво в света си има име, но го крият от хората, защото…

Най-голямото дърво в света си има име, но го крият от хората, защото…

Посещенията там са опасни както за туристите, така и за легендарната секвоя

Да се скрие най-високото дърво в света звучи като доста трудна задача. Но точно това се опитват да направят служителите на Калифорнийския национален парк Редууд от 2006 г. насам.

Посещението на високата 116 метра секвоя вече е официално забранено. В свое съобщение ръководството на парка пише, че всички посетители, открити в близост до него, могат да получат шест месеца затвор и глоба от 5000 долара.

Вярвате или не, това не е гора, а само едно дърво

В продължение на 16 години паркът отказваше да съобщи местоположението на дървото, за да го защити. Властите се страхуваха, че твърде много посетители могат да навредят на мястото и на деликатната екология на околните склонове.


Възрастта на вечнозелената секвоя (sequoia sempervirens) се оценява на 600 до 800 години. Дървото, наречено Хиперион, на името на гръцкия титан, бог на небесната светлина, е дълбоко в парка и няма пътеки, водещи до него, но популярността му в Интернет го прави честа дестинация за търсачи на силни усещания, писатели на пътеписи и любители на дърветата.

Хората са очаровани от размера и мистерията на Хиперион. През годините той е бил обект на стотици коментари в Reddit:

"Дайте ми 7 милиона долара и самолет и ще го намеря."

"Би било толкова епично да го изкача и да огледам."

Един смущаващ коментар гласеше: „Помислете за всички салфетки, които можем да направим от това нещо! Трябва да я намерим!".

Поради местоположението на Хиперион, разположен далеч от пътеките, туристите трябва да вървят през гъста растителност и храсталаци, за да стигнат до него, се казва в съобщението. Това причинява необратими щети на околната среда. Хората оставят боклуци, човешки отпадъци, създават второстепенни пешеходни пътеки и утъпкват района около дървото.

Някои дори носят дронове или се опитват да изкачат Хиперион. Резултатът е унищожаване на основата на дървото и неестествена липса на растителност около него. Повишеният пешеходен трафик също уврежда плитките корени на дървото.

Ръководство за туриста в парка:

"Дървото на живота" расте там, където животът не е възможен: Красива гледка към солен остров


- Един посетител може да направи драстична негативна промяна в околната среда - посочват от парковата администрация.

- Въпреки че би не усещате, че не оказвате влияние, знайте, че много хора правят малка промяна, която създава траен и опустошителен ефект.

- Посещенията на Хиперион също са опасни за туристите. Районът има ограничено приемане на мобилни телефони и GPS покритие, което прави много трудно спасяването на изгубени или ранени туристи.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Вярно

Вярно 28.09.2022 9:32

Там където човек е стъпил след него всичко,е пепел.

Мари Иванова

Мари Иванова 28.09.2022 17:52

Много яко! Да запазим поне това което е останало!

Ники

Ники 29.09.2022 6:43

дасе реже наще цигани имат нужда от него

Нели  Йорданова

Нели Йорданова 30.09.2022 14:28

Бога ми Драгия Благословенно Дърво Секвоя Хиперион да се запази да Горите природата да се пазят Бого и Природо сега и вовеки векова Амин Благодаря

Вирус

Вирус 30.09.2022 22:18

Много плесен по тази земя! Няма да свърши добре!