Най-скъпите грешки, които можете да направите в ресторантите

Би било глупаво да разчитате само на сервитьора си, когато се опитвате да изберете какво да ядете

https://pochivka.blitz.bg/narachnik/nay-skpite-greshki-koito-mozhete-da-napravite-v-restorantite Pochivka.blitz.bg
Най-скъпите грешки, които можете да направите в ресторантите

В почти всички държави повечето хора харчат най-много пари за храна. Проучвания показват, че американците, например, оставят повече пари в ресторанти, отколкото за забавления, технологични джаджи и хранителни продукти.

Дори когато портфейлът им започва сериозно да изтънява, по-голямата част от тези хора признават, че не са готови да се откажат от храненето навън, за да спестят пари. Затова, ако непременно искате да отидете на ресторант (в зависимост от това дали в страната, в която се намирате, ограничителните мерки го позволяват), е добре да научите как да ядете навън за по-малко пари.

5 вкусни турски ястия, които не всеки се осмелява да опита

Оказва се, че неоправданото харчене в ресторантите е толкова често срещано, колкото са и пържените картофки в детското меню. Неспособността ви да избягвате скъпите грешки ще направи и без това солената ви сметка направо горчива за преглъщане.

За да сте сигурни, че това няма да се случи, вижте кои са осемте най-скъпи грешки, които можете да направите в ресторант:

1. Да попитате сервитьора да ви предложи нещо

Би било грешка да разчитате само на сервитьора си, когато се опитвате да изберете какво да ядете. Защо? Защото сервитьорите почти винаги препоръчват най-скъпото нещо в менюто. Информираните клиенти е по-малко вероятно да правят скъпоструващи грешки и да похарчат повече пари, ако направят малко проучване преди да поръчат. Опитайте се да видите онлайн отзиви за ресторант, който не познавате, вместо да оставяте решението си на персонала, пише Cheat Sheet.

2. Да отидете на закуска

Поръчването на закуска може да бъде огромно прахосничество на пари. Яйцата са едни от нещата с най-голяма надценка в ресторантите, когато си направите изчисленията. Всъщност омлетите често са с 566% надценка, а палачинките даже с 900%. Като се има предвид, че кафето може да е с надценка между 300 и 2900%, напълно ясно е, че да си купувате закуска в който и да е ресторант ще бъде грешка. Спестете си сметката за закуска и изберете обяд или вечеря вместо нея.

3. Да не проверите сайта на фирмата за специални оферти

Хората често допускат голямата грешка да платят пълната цена в ресторанта, когато не трябва. Компаниите обичат да пускат седмични оферти и специални предложения, които да привлекат повече клиенти на масите им. Освен това полагат големи усилия тези предложения, които спестяват пари, да са по-труднодостъпни.

Мързеливите клиенти винаги ще харчат прекалено много пари в ресторантите. Преровете сайтовете на фирмата и сайтовете за ваучери и намаления на заведенията около вас, за да спестите някой и друг лев. След това планирайте поръчките си около тези оферти. Нещо толкова просто като това да решите да се храните навън, когато децата ядат безплатно на рождения ви ден, може да направи излизането ви много по-лесноосъществимо.

4. Да поръчвате чаша вино

Алкохолните и газираните напитки също са сред нещата в менюто с най-голяма надценка в ресторанта. Би било глупаво да поръчвате чаши вино, след като на повечето места го продават поне три пъти по-скъпо, отколкото са платили за него.

Но ако виното ви зове, по-добре да вземете цяла бутилка. „Ако сте навън с поне още един човек, помислете да си вземете бутилка. Цената, която ще се получи на чаша, е много по-ниска“, обяснява сомелиерът Маделин Пукет пред Learnvest.

Ако пък заведението дава възможност за плащане на такса „тирбушон“, внасянето на собствен алкохол може да се окаже най-изгодната ви опция.

5. Да не обърнете внимание на касовата бележка

Хубаво е клиентите да преглеждат внимателно касовата си бележка за допълнителни плащания, които не са очаквали. Една от най-честите грешки, които хората правят, е да не проверят за автоматични башкиши, които някои заведения начисляват на големи компании.

За съжаление сервитьорите невинаги ще си признаят, че башкишът вече е включен в общата сметка, и ще се окаже, че давате двоен бакшиш. Обикновено това означава още 15 или 20% към сметката, похарчени излишно.

6. Да поръчате първото нещо, което видите в менюто

Така, както в супермаркетите излагат най-скъпите си артикули на нивото на очите, така и ресторантите често прилагат психологически трикове в менюто, за да ви подтикнат какво да купите. В менютата със стратегически дизайн поставят скъпите неща (със снимки) там, където е най-вероятно да ги видите.

Ресторантите поставят ястията си с най-голяма надценка първи в списъка, защото хората са по-склонни да изберат първото нещо, което видят в съответната категория, разкрива Money Watch. Вместо да поръчвате безотговорно, обърнете повече внимание на артикулите в долните леви ъгли, където обикновено слагат най-евтините.

7. Да излизате само на вечеря

Понякога цените на обяд са много по-евтини от тези за вечеря. Дори и когато в менюто има едни и същи неща. Направете си услуга и излизайте повече за обяд, вместо за вечеря, за да избегнете прекаленото харчене.

8. Да поръчате специалитета на вечерта

Глупостите, които туристите правят на екскурзия в Италия

Много е вероятно специалитетът на вечерта да не бъде попадението, което сте очаквали. Ресторантите могат да обявят засъхналата сьомга или препърженото филе за „специалитета на вечерта“, но това не означава, че в тази вечер те ще са по-евтини от другите вечери.

Рядко сервитьорът ще ви каже цената на дневния специалитет, която почти винаги е по-висока от останалите неща в менюто, посочва „Инсайдър“.

Пестеливите клиенти не забравят да попитат за цената на специалитета преди да поръчат. Ако забравите, може да се наложи да платите много повече, отколкото сте си представяли.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Горещи

Коментирай