logo

Най-затворената за туристи държава в света!

Най-затворената за туристи държава в света!

Бутан е невероятна страна и ще останете очаровани, стига да ви разрешат да посетите това място

Кралство Бутан, което се намира в Южна Азия, има репутация на най-затвореното за туристите място. Чужденците имат възможност да посетят страната едва от 1974 година. 

Необходимо е разрешение за влизане и само две авиокомпании летят до единственото международно летище. Можете да си купите билет единствено с разрешение за влизане, написано на ръка. И то не всички туристи могат да влязат в страната. 

Защо тогава толкова хора се опитват да посетят това кралство, независимо от всички трудности?

Приказните Емирати: Как живеят обикновените хора в страната на разкоша и богатството

Бутан е страна с древна история и запазена култура, малко засегната от модерното време и технологии. Дори интернет и телевизията се появяват там едва преди няколко години. Архитектурата в тази страна е оригинална и необичайна. Един от най-ярките примери е Форт Римпунг Дзонг, построен през 16 век. В града са разположени както манастирът, така и административните сгради.

Манастирът Taktsang-lakhang се извисява по долината на Паро, който се издига на надморска височина над 3000 м. Името - Тигърското гнездо - се свързва с легендата, че там се е изкачил Падмасамбхава, известният тантра учител. Светилището е разположено на скала, но за да стигнете до него, не е толкова трудно, има и алтернативни начини.

Много от манастирите в Бутан са построени, за да могат да отблъснат нападение.

Такива манастири-крепости включват Punakha-dzong, Trongsa-dzong, Simtokha-dzong, Tashicho-dzong. Бутан е будистко царство, така че има много красиви храмове, които да видите, ако все пак ви разрешат да влезете в тази държава.

Поради изолацията си от света, страната успява да запази своята уникална култура.

Коя държава е по-голяма от Плутон и още изумителни факти за пътешественици

Бутанците носят традиционни дрехи не само за почивка, но и всеки ден, а стилът, материалът и цветът на облеклата показват статута на собственика. Това се обяснява с факта, че за много хора националното облекло е задължително, дори и посетителите няма да бъде допуснат до някои места без него.

Много жители все още живеят в традиционни жилища, изградени от глина. Почти всички сгради, с изключение на летището, са изградени в същия стил, узаконен с декрети. Сградите са предимно ниски, но в Тхимпху има местни "небостъргачи" - постройки с височина пет етажа.

Бутан е малка страна с древна история, която може да бъде проследена само според митове и легенди, тъй като цялата документална част на страната е изгоряла заедно с основната библиотека на кралството. Това е единствената държава в света, в която гражданите са конституционно задължени да опазват околната среда и продажбата на тютюн е напълно забранена. В столицата Тхимпху няма нито един светофар.

Най-високата точка в страната, връх Гангхар-Пуенцум, никога не е била завладявана. 
Името на държавата се превежда като "Земя на драконите на гръмотевиците".
Традиционният облик на страната, както и културата, се съхраняват внимателно.

Пътуването до Бутан е пълно потапяне в особена и необичайна атмосфера. Да се ​​стигне до тази необикновена държава не е толкова лесно, но усилието ще се изплати стократно.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

Коментирай