logo

Не пипайте чешмяната вода в тези 10 държави

Не пипайте чешмяната вода в тези 10 държави

Проблемът е много сериозен в целия свят и болестите, пренасяни чрез водата, причиняват хиляди смъртни случаи всяка година

Диарията по време на пътуване е нещо съвсем реално. Когато пътувате в чужбина, трябва да помните, че чешмяната вода в съответната страна може да е негодна за пиене и дори за миене на зъбите.

Дори и тя да е безопасна за местните, вие пак можете да имате проблеми, тъй като тялото ви може да не е свикнало на съдържащите се в нея патогени.

За съжаление, безопасната чешмяна вода е лукс, който не много страни в света могат да си позволят.

Супер лукс и покъртителна бедност - шестте най-малки държави в света

През 2017 г. проучване на СЗО показа, че 785 милиона души в света нямат достъп до питейна вода. Проблемът е много сериозен в целия свят и болестите, пренасяни чрез водата, причиняват хиляди смъртни случаи всяка година.

Страните, в които чешмяната вода е опасна за здравето са десетки. Показваме ви някои от тях, които са сред най-популярните дестинации за пътуване.

Мексико

Страната привлича милиони пътуващи с природа, климат и храна. Но не и водата. Ако сте там, е по-добре да не пиете вода от чешмата или да слагате лед, който е направен от нея, пише fodors.com.

Индия

През юли 2021 г. Пури в Одиша се превръща в първия град в Индия, който има безопасна чешмяна вода, но общо правило е да не пиете вода от чешмата в страната. Уличната храна също изглежда примамлива (и наистина е вкусна), но тялото ви може да не реагира добре на нея. Придържайте се към готвена храна в ресторантите и преварена или филтрирана вода.

Тайланд

Азиатската държава е заобиколена със солена вода, а местните хора разчитат на резервоари за вода. Но водата не е безопасна за пиене за туристите, затова внимавайте.

Бахамите

Водата от чешмата се счита за безопасна за консумация на много от Бахамските острови, но хората споменават послевкус и съветват да ползвате бутилирана вода. Ураганът Дориан повлия на качеството на водата през 2019 г. и остави жителите на остров Гранд Бахама без безопасна питейна вода в продължение на месеци.

Перу

Ако ще изследвате инките в Перу, не забравяйте да вземете филтър или таблетки за пречистване на вода, защото не е годна за пиене. Ако отивате на преходи и къмпинг, уверете се, че водата е преварена и дезинфекцирана.

Индонезия

Азиатската страна няма надеждни източници на вода от тръби, дори местните жители не я пият. Безопасно е да се къпете, но трябва да сварите чешмяна вода или да използвате филтри, преди консумация.

Бразилия

Около 35 милиона души (от 212 милиона) от тази южноамериканска страна нямат достъп до чиста питейна вода, въпреки че Бразилия има 12% от запасите от прясна повърхностна вода на планетата. Препоръчва се на пътуващите да избягват водата от чешмата.

Южна Африка

Водата от чешмата в големите градове на Южна Африка е безопасна за консумация, но не и тази в селските райони.

Малдивите

Островите на Малдивите зависят от дъждовна и морска вода, но луксозните курорти имат свои собствени съоръжения за обезсоляване. По принцип е безопасно да се консумира чешмяна вода, но все пак попитайте във вашия курорт.

Не, благодаря: 5 държави, в които никога да не почивате на ол инклузив

Френска Полинезия

Безопасно е да се пие вода от чешмата в някои райони на Френска Полинезия (включително Таити и Бора Бора), така че е по-добре да попитате вашия хотел или местните жители. За да сте в безопасност - придържайте се към преварена и филтрирана вода.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай