Не се докосвайте до тези храни докато сте в Индонезия

Не се докосвайте до тези храни докато сте в Индонезия

В началото може да имат добър вкус, но не след дълго ще тичате към банята

Страхотната храна е едно от най-хубавите неща в Индонезия – огромен архипелаг, който обхваща повече от 17 000 острова и стотици различни култури и етноси.

Но не позволявайте на апетита ви да ви развали хубавата тропическа почивка, поемайки риск да получите бактериална инфекция или друг здравословен проблем.

Вижте кои са нещата, които трябва да избягвате да ядете докато пътувате в Индонезия.

Закусвалните в Истанбул: Какво предлагат и на какви цени

Чешмяна вода

Когато сте в Индонезия, най-добре пийте бутилирана вода. Местните хора нямат навика да пият вода директно от чешмата, затова като цяло няма причина властите да поставят определен стандарт за качество.

Но не се притеснявайте, чешмяната вода е безопасна за обща употреба като къпане и готвене. Можете да я консумирате и след като я преварите, информира The Culture Trip.

Пържени във фритюрник фритери

Инонезийците обожават своите фритери (панирани и изпържени късчета месо или зеленчуци), които те наричат „горенган“. Но преди а си поръчате една порция (уличните търговци обикновено предлагат 10 за 1 долар), погледнете добре къде ги пържат. Повечето улични продавачи нагряват отново мазнината за пържене до степен, в която тя изглежда опасно гъста и мътна. Това със сигурност увеличава опасността от сърдечносъдови заболявания.

Кубчета лед

Ако сте виждали големи блокчета лед да бъдат невнимателно подхвърляни от камионите към търговците, ще разберете защо трябва да сте предпазливи. Често те не са покрити и не се пренасят както трябва, да не говорим за съмнителната вода, ползвана за тези кубчета.

Обикновено кубчетата, които имат дупка по средата, са по-надеждни, но за да сте сигурни, поръчвайте напитки с лед само от доказани кафенета и ресторанти.

Купичка инстантни нудъли

Понякога пътешествениците избират евтини и прости инстантни нудъли в купички, които да хапнат докато са в движение. Но рискът не си струва удобството.

За някои от нудълите в Индонезия все още се ползват стиропорени купички с всичките си канцерогенни компоненти, които стават още по-опасни, когато се загреят. Стиропорът е вреден и за околната среда, тъй като не се разгражда.

Твърде лют самбал

Да подложите стомаха си на нещо прекалено люто може да бъде вредно за цялата храносмилателна система. Това може да предизвика стомашно раздразнение или нещо по-лошо. Когато поръчвате храна, имайте предвид, че индонезийците имат много по-висока поносимост на люто, отколкото западните туристи.

Това означава, че много лютата храна или подправките (самбал) могат да се поднесат без предупреждение. В началото може да имат добър вкус, но не след дълго ще тичате към банята. Бъдете разумни според собствения си лимит. Няма нужда да ядете лютия сос или да изядете цялото пикантно ястие.

Съмнително месо

Известно е за случаи, при които улични търговци предлагат месо от куче или плъх като пилешко или телешко. Естествено, това предизвика параноя както у туристите, така и у местните.

Въпреки че това невинаги се случва при уличните продавачи, по-добре е да се придържате към тези, които имат репутация, или да избягвате да ядете месо от улични търговци изобщо. Същото предупреждение важи за популярните сатай или баксо (индонезийски кюфтета).

Белени плодове

Много улични продавачи предлагат готови за консумация плодове в колички. Макар те да изглеждат свежи и удобни за хапване, може да не са толкова чисти, колкото си мислите.

Ножът, ползван за белене и рязане, може да не е чист, продавачът може да не си мие добре голите ръце преди да пипне беления плод, мухите може да са налазили плода или количката може да не се чисти редовно. Просто има твърде много фактори, които да нарушат санитарните изисквания.

Съмнителна сурова храна

Бали, по-специално, има много ресторанти за органична и сурова храна. Идеята се връзва добре с цялата атмосфера на уелнес на острова.

Но ако заведението не е утвърдено или не виждате със собствените си очи как зеленчуците се мият правилно, но рискувайте бактериална инфекция, хапвайки сурова храна.

Традиционни алкохолни напитки

Много общества в Индонезия имат собствени алкохолни напитки. Но докато опитването на автентични питиета изглежда изкушаващо за любопитните туристи, опитвайте се да се придържате към утвърдени марки.

За нещастие има тежки случаи на здравословни проблеми – от лицева парализа до мозъчни увреждания, случили се след употреба на съмнителни традиционни алкохолни напитки. Разпитайте или вижте за ревюта в интернет, преди да си купите балийски арак или тораджийско бало или друга традиционна напитка.

Невероятно евтини ястия

Може да се окаже трудно да прецените коя е уместната цена за ястие, тъй като в Индонезия като цяло е доста по-евтино, отколкото в западните държави. Ако ядете във варунги (скромни семейни ресторани), цяло ястие за 1 долар не е непременно лош знак.

Но ако варунгът или ресторантът ви поднесат огромно парче телешко за тази сума, нормално е да се разтревожите. Сравнете цените за да придобиете представа какво е прекалено евтино.

Културно неуместни ястия

За нищо на света не правете тези глупости докато сте в Индонезия

Да бъдете внимателни към културата, която посещавате, винаги е добра идея, особено в Индонезия, където хората често стриктно прилагат традициите в ежедневието си.

Балийските индуисти, например, считат кравите за свещени и не ядат говеждо. От туристите не се очаква да правят същото, но може да помислите дали да поръчате говеждо, ако се храните заедно с местен жител (също донасянете и яденето на говеждо в храмовете и свещените места е забранено).

В някои общности, където мюсюлманите са мнозинство, е по-добре да ядете свинско и да пиете алкохол в уединена обстановка.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай