logo

Необичайните закони на племето Химба, на чиито жени е строго забранено да се къпят!

Необичайните закони на племето Химба, на чиито жени е строго забранено да се къпят!

Само на мъжете е позволено да използват вода за хигиенни цени

Понякога е трудно да се надникне в живота на изолирани племена по света. Много от тях старателно крият своите обичаи, за да не ги съди светът или да се опитат да променят начина на живот, който са култивирали от векове.

За разлика от мнозинството, древното племе Химба от години привлича фотографи, за да могат да покажат своите специални ритуали на целия свят. Ето защо този народ днес е най-сниманото племе в света.

Химба се заселили в негостоприемния регион Кунене, в северозападната част на Намибия, и там развили истински пастирски „царства“. Те отглеждали овце и кози, а броят на добитъка определял богатството им. Те също са живели на зърнени храни, като царевица и просо, а тяхното месо и мляко се смятат за най-добрите в света. Разменят продуктите за брашно, билки и мед и само от време на време продават добитъка за пари. Някои членове на племето са били наети в природни резервати. Интересното е, че те споделят всички спечелени пари с останалата част от племето. Дори пенсиите на по-възрастните им са споделени и обединени за бъдещето на по-младите поколения.

Това е плажът, който оглави класацията за най-красивите в света

Жените химба се грижат за красотата си по много необичаен начин. За разлика от съвременните момичета, които купуват различни кремове и козметика, за да направят кожата си лъскава и мека, жените от Химба събират съставките за ритуали за красота сред природата. Най-известният дневен крем на тези интересни жени е otjize, червена паста, направена чрез смесване на животинска мазнина и охра пигмент.

Жените химба покриват кожата и косата си с тази смес, за да се предпазят от суровия пустинен климат и да подобрят красотата си. Otijze също ги предпазва от насекоми, а понякога те добавят ароматна смола към пастата, за да привлекат мъжете с "очарователната миризма на природата" и да създадат семейство.

Преди всичко това козметично лечение символизира наситения червен цвят на земята и кръвта - основната същност на живота на тази общност, която е и идеалът за красота в тяхното общество. Въпреки че живеят в хармония (помежду си, но и с природата), между мъжете и жените има големи различия. През цялата история най-големият проблем на племето Химба е сушата, която се отразява на ежедневието им. Водата била изключително ценна за тях, затова въвели закон, според който само мъжете имали право да използват вода за хигиенни цели.

Днес един от най-важните проблеми на жените Химба е, че нямат достъп до вода, как да се освежат, да се изкъпят, да измият косата си или да изперат дрехите си. За да поддържат хигиена, тези жени се къпели в дим всеки ден. Те слагат тлеещите въглища в малък съд с билки и изчакват плътният дим да излезе през стените на съда. Когато димът се издига, жените се навеждат над купата и чакат капките пот да се стекат по телата им. Те смятат тази необичайна практика за пречистване, за да може димът да е в контакт с тялото им възможно най-дълго, обикновено се увиват в дебело одеяло и чакат, докато се изпотят добре. Мисионери, които са били приятели на тези специални жени, казват, че кожата им мирише наистина добре.

Кои са най-добрите места за целогодишна морска почивка в Испания

Жените и момичетата обикновено извършват по-интензивна физическа работа от мъжете и момчетата. Така например те измазват къщите, носят вода за нуждите на цялото село, събират дърва, грижат се за лозята, готвят, правят бижута, работят като майстори, доят кравите и овцете, грижат се за децата. По този начин жените Химба вършат почти всичко, което изисква ежедневието, а мъжете са единствено отговорни за отглеждането и поддържането на добитъка, клането и участието в съветите със старейшините.

Химба са анимисти и тяхното върховно същество се нарича Мукуру. Те общуват с него чрез дима на свещения огън, който се издига до небето и така им позволява да общуват с предците си. Те им казват какво са направили добре и какво трябва да подобрят и така им дават насоки за правилен живот. Във всяко село гори свещен огън и по дима може да се разбере между кои членове на племето се е родила любов.

Средностатистическият мъж Химба има по 2 жени. Момичетата се омъжват обикновено на десет години и съпрузите се избират от бащите им. Въпреки че тази традиция беше забранена в Намибия, тя все още беше широко разпространена сред племето Химба. След сватбата момчето ставало пълноправен член на тяхната общност, а момичетата трябвало да родят дете, за да бъдат приети като пълноправни членове на обществото.

Въпреки факта, че повечето хора от Химба са имали отделен начин на живот, те все още са едно от най-социално динамичните племена в света. Те съжителстват и взаимодействат с по-развити култури и с радост приемат новите тенденции. Пътуват са често, като пазаруват в местните супермаркети и аптеки, така че можем да заключим, че това племе е успяло да намери баланс между подхранването на собствената си култура и обичаи и адаптирането към съвременния свят.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай