logo

Никога няма да откриете тези 4 известни продукти в американските магазини

Никога няма да откриете тези 4 известни продукти в американските магазини

Продажбата на привидно безобидно шоколадово яйце с играчка вътре е забранена в Съединените щати още през 1938 г/

По рафтовете на големите американски магазини и супермаркети не е трудно да се намери екзотика от почти цял свят, но има неща и продукти, които не могат да бъдат закупени в Съединените щати - като правило, поради законодателни забрани, понякога доста неочаквано.

В нашия списък има храни, напитки и други стоки, недостъпни за американския потребител. Преброихме четири позиции, но със сигурност са много повече.

1. Киндер-сюрприз

Продажбата на привидно безобидно шоколадово яйце с играчка вътре е забранена в Съединените щати още през 1938 г. Според приетия тогава закон не могат да се поставят неядливи предмети в ядливите, за да не бъдат погълнат случайно. Смята се, че фигурите вътре в "киндер" са твърде малки и следователно са опасни за бебета под 3-годишна възраст.

Производствената компания намери изход. Тя разработи Kinder Joy специално за американския пазар - пластмасово яйце, разделено на две половини: едната съдържа шоколад, другата играчка. По този начин компанията заобиколи закона. 

Зловещо, но красиво: Тази жп гара е издълбана в планината СНИМКИ

2. Стари детски книги

Друга категория детски продукти, които попадат под забраната, са книгите, публикувани преди 1985 г.. Дотогава оловните пигменти се използват в мастила и бои и американските конгресмени решиха, че това може да навреди на здравето на по-младото поколение. Закон, приет през 2008 г., наложи строги ограничения върху съдържанието на олово във всеки продукт, предназначен за деца под 12 години, и собствениците на книги и библиотеките трябваше да премахнат забранените публикации от рафтовете си. Продажбата на такива книги не е разрешена дори в eBay и гаражни разпродажби.

3. Конско месо

Яденето на конско месо в Америка не е било обичайно от колонизацията. Както европейците, така и коренното население вярвали, че живият кон може да донесе много повече полза на човек от неговото месо. През 20-ти век конското месо се доставя до европейски и азиатски страни или се продава като консервирана храна за кучета.

Избягвайте тези летища и авокомпании през лятото

През последните 30 години повечето щати приеха закони, забраняващи продажбата и консумацията на такова месо. През 2017 г. ресторант в Пенсилвания включи конски тартар в менюто си и стана център на скандал, последван от проверки и предупреждения. Сега с конско месо се хранят главно животните в цирковете и зоологическите градини.

4. Енергийни напитки с алкохол

През 2010 г. коктейлите, съдържащи както алкохол, така и кофеин, изчезнаха от асортимента на американските магазини. Например, най-популярната енергийна напитка в САЩ Four Loko изчезна от пазара. Лекарите смятат състава му за експлозивна смес - етилов алкохол, комбиниран с огромни дози кофеин (2-7 пъти повече, отколкото в Coca-Cola) води до тежка дехидратация, а други стимулиращи добавки могат да маскират ефекта на алкохола. В резултат на това човек не се чувства опиянен и създава опасни ситуации.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай