logo

Няколко гарантирани начина да вбесите финландците

Няколко гарантирани начина да вбесите финландците

Често ги описват като не много емоционални и дори студени, което още повече ни оставя с впечатлението, че е трудно да ги изкараме от релси

Свикнали сме да си представяме финландците като спокойни уравновесени хора. Или поне в сравнение с жителите на Южна Европа. Често дори ги описват и като не много емоционални и дори студени, което още повече ни оставя с впечатлението, че е трудно да изкараме от релси жителите на северната страна.

И все пак това не е невъзможно. Особено ако отидете като туристи там и подхвърлите някоя недобре обмислена реплика. Или ако направите неща, считани за абсолютно недопустими от финландците.

За да избегнете неприятностите и да не обидите местните жители на тази красива страната, финландката Маари Паркинен е съставила списък с нещата, които вбесяват съгражданите ѝ. Вижте ги:

Вижте къде се появи този рядък елен красавец и кой е древният народ, който още знае тайните му (СНИМКИ)

1. Да пиете водка/вино/бира от бутилката на финландец

Финландците с удоволствие ще ви предложат храна, легло и берзплатна туристическа разходка. Те пътуват много, харесват чужденците, но помнете – те не споделят алкохола си. Страх ги е, че може да сте твърде жадни и да ги оставите трезви. В специалните случаи, когато ви предлагат бира или водка, незабавно отвърнете с огромна блгодарност. Това е жест, който за тях означава много.

2. „Вие, хора, сте свикнали на студа, нали?“

Заради географското разположение на страната чужденците често са в заблуждение, че живеят в брутални и мразовити условия през цялото време. Всъщност там е с няколко градуса по-топло от Сибир, благодарение на морските течения. Дори и зимите да са студени, това не означава, че Финландия е осеяна с иглута, а оскъдно облечени викинги излизат да гонят елени, обути в панталони от меча кожа. Там не са изостанали – имат чудесни отоплителни системи, прозорци с тройни стъкла и топли зимни якета. Освен това имат и лято.

3. „Има ли полярни мечки във Финландия?“

Има ли еднорози в САЩ? Отворете атласите и прочетете какво пише там.

4. Да носите обувки в жилищата им

Ако стъпите в дома на финландец с обувки, можете да сте сигурни, че единственото нещо, което домакинът ви си мисли, е „Как смееш“ или „Повече няма да стъпиш тук“. Във Финландия хора просто не носят обувки вътре. Изобщо. Много е просто: навън е мръсно, вътре е чисто, обичаме чистото.

5. „Финландия е чат от Русия, нали?“

Не. Финландия е придобила своята независимост през 1917 година. Оттогава е изградила свой национален дух, идентичност и голямо чувство на гордост. Ако ви се случи да допуснете такава грешка, може да се опитате да се измъкнете по следния начин: „О, много съжалявам. Вие сте от най-смелата страна, която е успяла да се защити от ужасния Съветски съюз през Втората световна война. Респект! Шведите не биха могли да направят същото“. Това няма да ви направи да изглеждате много по-умни, но поне ще сте по-малко мразени.

6. „Говорите ли руски?“

По дяволите, не. Разликата между финландският и руският е като мандарин и шведски.

Мухи у дома? 7 бързи начина да се отървете от насекомите вкъщи

7. Да сте емоционални на обществено място

Ако не искате да си създадете врагове на обществени места във Финландия, останете невидими и оставете другите да са невидими. Показването на каквито и да било емоции е недопустимо като това правило може да се нарушава само в петък и събота вечер, когато сте пияни. През останалото време и при всякакви условия се счита за непростимо и е строго забранено. За да ви е по-лесно да изглеждате като Терминаторът, трябва да се престорите, че на у лицата няма други хора (освен в петък и събота вечер). Оставете останалите мълчаливи хора да си вървят по улицата. Не говорете с непознати от любезност или искрено желание за общуване – само ще им изкарате акъла.

8. Да кажете, че шведките са готини

„Моля? И ние сме руси. Само че ползваме по-малко грим, говорим като възрастни хора и четем вестник сутрин, вместо да си губим времето да избираме между 10 розови рокли, купени от H&M”. Това, обаче, ще проработи, само ако искате да ядосате финландските жени. Мъжете вероятно ще се съгласят с вас.

9. Да кажете, че Дядо Коледа е от Северния полюс

Финландците нямат много неща, с които са известни. Откакто „Нокиа“ (не, не е японска) беше продадена на „Майкрософт“, краткият списък стана още по-кратък. Въпреки това те все още има Дядо Коледа. Той е от градчето Рованиеми и, ако отидете там, можете да посетите дома му и да се срещнете със семейството му. Да, Дядо Коледа и жена му живеят точно там, а не на Северния полюс. Затова, ако обичате, спрете да говорите на децата си глупости.

10 бивши затвора, превърнати в хотели, където туристите си плащат, за да спят в килии

10. Да не опитате традиционното им великденско ястие mämmi

Въпреки че изглежда като нещо от боклука и има странен вкус, все пак го опитайте. Това ще направи местните невероятно щастливи, защото опитвате нещо, което те харесват. Традиционната финландска кухня е обект на присмех от мнозина, включително и бившия президент на Италия, но това не спира хората да я ядат. Кажете, че е вкусно, и ще си спечелите поне един финландски приятел.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!