logo

10 бивши затвора, превърнати в хотели, където туристите си плащат, за да спят в килии

10 бивши затвора, превърнати в хотели, където туристите си плащат, за да спят в килии

Да прекарате една нощ в затвор вероятно не звучи особено привлекателно. Сигурно за мнозина е така и все пак има достатъчно хора, които избират да нощуват в килия и дори да си платят за „привилегията“. Не става дума, обаче, за извършване на престъпление, а за бивши затвори, които са трансформирани в хотели.

Разнообразието в предлагането е голямо – от луксозно настаняване до бутикови и икономични хотели. Не си мислете, обаче, че ще получите гол нар и мръсна тоалетна в ъгъла. На тези места обслужването е пълно – сервиране на храна, удобни легла, персонал под ръка и куп допълнителни екстри, които да допълнят комфорта ви.

И най-важното – можете да си тръгнете, когато поискате. Стига да си платите, разбира се.

Разгледайте 10-те най-интересни затвора, превърнати в хотели, от целия свят.

1. Langholmen Hotell, Стокхолм, Швеция

Историята на изправителната институция в Лангхолмен започва от 1742 година. Затворът се е разширявал с времето като накрая е спрял да работи през 1975 година.

Загадката на 13-те кули Чанкильо, построени от неизвестна цивилизация (СНИМКИ)

Днес в хотела се помещава музей на затвора, който показва живота отвътре и условията, при които са държани бившите затворници, а килиите са превърнати в удобни стаи с всички базови удобства за вашия престой без много излишни екстри. Цената за двойна стая започва от 100 евро.

2. Het Arresthuis, Холандия

Ако търсите място с истинска затворническа атмосфера, Хет Арестиус няма да ви разочатова. Коридорите и интериорът са изградени около основните на бившия затвор като всички стаи и апартаменти са кръстени на нещо характерно – от килии до карцери.

Килиите са превърнати в по-големи стаи – най-малката е съставена от три килии. Предлагат се и луксозни апартаменти. Дворът служи като живописна зона за хранене. Ако искате да се отпуснете малко повече, можете да отскочите до фитнес и уелнес центъра. Или да се насладите на следобедна чаша чай – която подозираме, че не се е предлагала на затворниците. Цените там започват от 133 евро.

3. The Liberty, Бостън, САЩ

Отдавна отминали са дните, когато настанените в стаите и коридорите на някогашния затвор на улица „Чарлс“ са живели само при най-елементарните условия. Най-известният затворник, пребивавал тук, е Малкълм Екс.

Сградата е известна със своята осмоъгълна ротонда, която да разделя затворниците според вида на престъплението. В наши дни ротондата служи за лоби на този наистина ефектен хотел с големи спални, пищна мебелировка и елегантен декор.

Колкото до забавленията, няма нужда да седите отегчени в килията си. Хотелът има два ресторанта, четири бара и свой собствен нощен клуб. Цените за двойна стая започват от 173 евро на нощ.

4. Clink78, Лондон, Великобритания

Тази бивша съдебна сграда е превърната в икономичен хотел и има всички основни неща, които ви трябват за нощувка. Можете да спите в голяма обща стая или да си вземете индивидуална „килия“ само за вас. Намира се в квартал „Кингс крос“.

Хотелът има обща кухня, бар, рецепция, както и пералня и малък магазин. Стаите започват от 20 евро на нощ при положение, че двама души спят в една от общите стаи. Индивидуална двойна стая започва от 76 евро на нощ.

5. Alcatraz Hotel, Кайзерлаутен, Германия

Това, което някога е било германски затвор, сега е бутиков хотел с 56 стаи, апартаменти и дори конферентен център. Очаквайте стаи, вдъхновени от затвора, с решетки на прозорците, оригинални легла, направени от затворниците и дори мивка и тоалетна във всяка стая.

Разбира се, има и някои модерни удобства като безплатен безжичен интернет, както и стандартни хотелски стаи и апартаменти за онези, които не си падат по пандизчийската тематика. Цената за двойна стая започва от 50 евро на нощ.

6. Hotel Katajanokka, Хелзинки, Финландия

Отворила врати първоначално като окръжния затвор на Хелзинки, едва през 2002 година сградата престанала да служи като място за лишаване от свобода. Ремонтите отнели пет години, за да може да се превърне тя в луксозен хотел, отворил врати през май 2007 година.

Основният коридор и външната част са запазени, така че все още можете да намерите елементи от затвора, докато се разхождате наоколо. Когато стане въпрос за стаите, обаче, ще намерите широки и удобни предложения с големи легла, бани във всяка стая и дори уютни кресла и лоби зона. Цените за двойна стая за нощувка започват от 117 евро.

Те са наясно с тайните за вечна младост и успяха да надхитрят времето благодарение на... (СНИМКИ)

7. Ottawa Jail Hostel, Отава, Канада

Този стар затвор в канадската столица сега работи като евтин хостел, идеален за хора с ограничен бюджет. Гостите могат да направят обиколка из сградата и да научат малко повече за бившите обитатели и за удивителната история на институцията.

Можете да очаквате да намерите общи стаи и удобни двуетажни легла, както и индивидуални стаи, всички натъпкани в бившите кили, на които им е направено модерно обновяване. Цените започват от 23 евро на нощ.

8. Malmaison Oxford, Великобритания

Тази сграда се гордее с доста впечатляваща история. Започнала е живота си като средновековен замък и крепост преди да стане Кралски затвор Оксфорд от 1888 до 1996, след което е превърната в хотел.

В наши дни обновените затворнически килии предлагат просторни стаи с големи легла, бани в стаите с големи душове и плазмени телевизори. Някои килии са преустроени така, че да образуват зони за хранене, където можете да намерите изобилие от добри ястия. Цената за двойна стая започва от 170 евро на нощ.

9. Q Station, Сидни, Австралия

Бившият затвор „Карантин Стейшън“ в Сидни сега е единственият хотел в града с частен плаж. И е наистина луксозен. Макар че не е бил точно затвор, първоначално е служел за място, където под карантина са държани имигранти, пристигащи в Австралия, докато ги проверявали за болести. Те, обаче, имало право да излязат, само след като се докажело, че не са опасни за околните.

Компания предлага работата на мечтите - обиколка около света с луксозен кораб, но...

Сградите и интериорът са запазени в оригиналния си вид, макар и с някои модерни подобрения за покриването на основни нужди като отопление. Обновяването е направено при спазване на най-висок стандарт. Ловците на духове вероятно ще харесат много обиколките „Призраци и паранормално“ из сградата, за която се твърди, че е обитавана. Цените започват от 87 евро за нощ.

10. Four Seasons Sultanahmet, Истанбул, Турция

Първоначално проектиран да служи като затвор, днес той предлага на обитателите си много по-удобен и луксозен престой. Говорим за наистина изискани и елегантни стаи и апартаменти с зашеметяващи изгледи, персонал на разположение нонстоп, който да обслужи всяка ваша прищявка, поддържани градини, богати украси – много далеч от спартанските килии, в които са държани осъдените. Цените започват от 240 евро за нощ.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай