Хората тръгват на пътешествия с различни цели – някои искат да опознаят света, други искат да намерят вътрешна хармония, някои туристи се интересуват от култура, докато други са привлечени от по-обикновени неща.
Изданието Which? Travel посочи седем европейски града, които си струва да бъдат посетени за онези туристи, чиято основна цел на пътуване е да се насладят на местната гастрономия и напитки. За целта е направена анкета сред читателите на изданието.
1. Краков, Полша - Вторият по големина полски град неочаквано за мнозина оглави класацията. Туристите отбелязват, че храната в Краков е засищаща и евтина и затова този град е идеален за тези, които обичат да ядат до насита. Особено се препоръчва на гостите да опитат традиционно ястие от полската кухня - пироги с различни пълнежи. Като бонус самият Краков е много красив град, където определено ще има какво да се види и направи.
2. Валенсия, Испания - Пясъчни плажове, очарователен исторически квартал и футуристичният Град на изкуствата и науките – Валенсия има всичко за туристите, плюс страхотна храна. На туристите се препоръчва особено лека закуска на централния хранителен пазар, където има много забележителни барове и ресторанти. На първо място, трябва да опитате паеля, защото Валенсия е нейната родина. Друг по-малко известен местен продукт е хорчата, сладка напитка от ядки.
3. Фуншал, Мадейра, Португалия - Терасовидни лозя, издигащи се по хълмовете на острова, осигуряват на туристите известното подсилено вино. В същото време плодородните вулканични почви на Мадейра и топлият климат правят възможно отглеждането на почти всичко там: от боб до маракуя. Всичко това може да се намери в Art Deco Mercado dos Lavradores, известният фермерски пазар на стария град. Рибният пазар е точно до него. Мадейрският плосък хляб Bolo do caco, приготвен върху плоча от базалтов камък и поднесен с чесново масло, е вкусна гарнитура към местните морски дарове.
4. Севиля, Испания - Вторият испански град, включен в класацията, е известен с тапас, които тук са представени в голямо разнообразие от вариации. Те трябва да бъдат допълнени с известната манзанила, испанска вариация на шери.
5. Барселона, Испания - Въпреки че това също е Испания, съвсем различен вкус на кухнята очаква туристите в Каталуния. Типичното ястие тук е солена треска, както и arròs negre, ястие с ориз, подправено и оцветено с мастило от калмари, което се сервира най-добре с купчина домашно приготвено айоли. Fideua е друго класическо ястие, подобно на паеля с морски дарове, но с юфка вместо ориз. Можете да измиете всичко с чаша кава – каталунският отговор на шампанското. Прочетете повече за града в нашата отделна статия.
Защо храната в Тайланд е толкова вкусна: Тайната на „опасната добавка“
6. Бордо, Франция - Прочутите плътни червени вина в региона са очевидната атракция. Обикновено се сервират с ястия, приготвени от крехко телешко - в края на краищата, регионът е известен и със своите пасища за свободно отглеждани и хранени с трева крави. Можете да завършите ястието си с авторски десерт канеле, овкусен с ванилия и ром. Пече се в нагънати медни тигани, което му придава характерна тъмна, карамелизирана коричка.
7. Брюж, Белгия - Трапистката бира (произведена от белгийски монаси) и прясно направените гофрети (покрити с гъста бита сметана), са очевидни фаворити тук. Но си струва да обърнете внимание и на шоколада – той може да се намери тук във всякакви комбинации от форми и вкусове. Белгия е особено известна със своите меки пралини с кремообразен пълнеж.