logo

Огромна "мъртва зона" открита в Мексиканския залив, животът там е изчезнал

Огромна "мъртва зона" открита в Мексиканския залив, животът там е изчезнал

Причина за замърсените води на река Мисисипи

Според експерти, в Мексиканския залив това лято може да бъде открита една от най-големите "мъртви зони", наблюдавани в близката история.

"Мъртвата зона" е известна в научната литература като хипоксия, което означава състояние на намален кислород. Водата, която има ниска концентрация на кислород, вече не може да благоприятства живота.

В продължение на десетилетия изследователите наблюдават размера на „мъртвата зона“ в Мексиканския залив, а първите такива явления са наблюдавани през 70-те години и оттогава нарастват.

Това е най-тайнственото място в Индия, никога не е изследвано, защото, който доближи - умира

Учените от държавния университет на Луизиана предричат, че през лятото ще се формира мъртва зона от около 22,576 квадратни километра, на места най-често посещавани от риболовни кораби. Най-голямата "мъртва зона" досега е била регистрирана през 2017 г. и е била 22 730 квадратни километра.

Основната причина за създаването на такива зони, които са непригодни за живот в морския свят, са големите количества азот от река Мисисипи. Големи количества азот се озовават в реката, а след това в Мексиканския залив, поради тор от ферми, използвани в няколко федерални щати на САЩ.

Най-странното и мистично място на света е в Литва

Замърсяването насърчава масовото развитие на фитопланктона, който след смъртта си се разлага на морското дъно и стимулира развитието на бактерии. Те консумират водорасли и голямо количество кислород и по този начин убиват организмите, които живеят на дъното на морето.

Мисисипи сега има три пъти повече азот, а фосфорът също се е удвоил поради човешката дейност. Американската агенция за опазване на околната среда също има работна група, която работи по този въпрос.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай