logo

Най-странното и мистично място на света е в Литва

Най-странното и мистично място на света е в Литва

Туристи от цял свят се стичат, за да видят Хълма на кръстовете

Едно от най-невероятните места на света се намира в Литвийския град Шаюлиай. Наричат го Хълма с кръстовете и има много интерпретации за неговото появяване. 

Някои го приемат за прекалено зловещо и подтискащо, други твърдят, че усещат необикновена енергия там.

Ето какво например пише българският влогър и пътешественик Радослав Узунов в една от групите за споделени пътувания във Фейсбук:

Аушвиц предупреждава туристите да престанат с тази идиотщина!

"Понеже днес явно ще е денят да споделям с вас непопулярни зловещо-изглеждащи дестинации, то ето още една - Хълмът на кръстовете в Шауляй, Литва. Там бях през 2017-та. На това чудато място масово бедствие, не е имало, но изглежда доста зловещо, защото напомня за гробище. В интерес на истината историята му е много приятна и интересна. Хълмът изобразява непокорството на литовския народ срещу комунизма. На няколко пъти съветски войници заравняват кръстовете, а литовците продължавали да го "засаждат" с кръстове и така докато накрая комунистите не вдигнали ръце и не се отказали, а литовците извоювали правото си на вяра. И до ден днешен, хора продължават да носят кръстове на мястото, защото се е превърнало в религиозен символ. Мястото е доста отдалечено и не е в близост до града."

„Свещеният хълм с кръстовете” се намира на 12 км от гр. Шяуляй, Литва. Общият брой кръстове там надвишава 50 хиляди, но въпреки всичко, това не е гробище. На същото място е имало селище през древността и според поверие, за да успеете в живота е необходимо да оставите кръст там. И до сега не може да се каже точно кога се е появило това странно място и още по – невъзможно е да се обясни връзката между поставянето на кръстове и благосклонността на съдбата. Факт е, че ежегодно хиляди хора извършват на този хълм своеобразно поклонение.

Повече от странно и доста зловещо. Почти всички жители на това село са... кукли

Според легендата на хълма някога е имало манастир, който по неизвесни причини е изчезнал под земята. На един човек от близко село дъщерята се разболяла тежко. Никой от знахарите и лечителите не успял да помогне на момичето. Бащата решил да постави кръст на мястото на изчезналия манастир. След няколко дни дъщеря му напълно оздравяла. След това тръгнала мълва, че мястото е обладано от чудодейна сила, способна да излекува дори безнадеждно болни. Хълмът много бързо се изпълнил с кръстове и за всеки нов символ на здраве, щастие и късмет оставало все по – малко пространство. 

Някои изследователи смятат, че до покръстването на Литва през XIV век на хълма е имало езическо светилище. Традициите, пренесени от миналото, усърдно се предавали от поколение на поколение и стигнали до наши дни, създавайки „народни вярвания”. Само с този термин може да се обясни издигането на католически кръстове на място, където са се провеждали езически обреди. Според тази версия „Хълмът с кръстовете” е връстник на литовския католицизъм.

Косвено потвърждение на теорията е един интересен факт – литовските класически резбовани кръстове имат малко общо с християнската символика, но много сходства със символи за езическо поклонение. 

През XX век са правени няколко опита да се унищожи това място, за да се прекрати езическото поклонничество. Кръстовете били сваляни и занасяни в неизвестна посока, но вярващите донасяли нови и ги издигали на хълма. Днес на святото място има най-разнообразни кръстове – от огромни, високи по няколко метра до съвсем малки. Срещат се уникални екземпляри, ръчна изработка, украсени със скъпоценни камъни, както и такива от отпадъчни материали. Дори Папа Йоан Павел II по време на визитата си в Литва оставя там разпятие. Благодарение на това „Хълмът с кръстовете” придобива популярност в целия свят.

Хората го посещават за щастие, независимо от религиозните си възгледи. 

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай