logo

Аушвиц предупреждава туристите да престанат с тази идиотщина!

Аушвиц предупреждава туристите да престанат с тази идиотщина!

От там се възмущават от зачестилите напоследък прояви, разкриващи липсата на елементарно възпитание

Музеят Аушвиц се обърна с молба към посетителите си да престанат да демонстрират неуважително поведение. От там се възмущават от зачестилите напоследък прояви, разкриващи липсата на елементарно възпитание у голяма част от гостите.

В последно време много от пристигащите в лагера правят едно и също нещо, което очевидно не смятат за нередно, но което всъщност много притеснява управата на музейния комплекс. Може би не е изненада, че най-често границите прекрачват млади хора.

Тъкмо снимките на младежи от Инстаграм бяха използвани от управата на музея в съобщението, в което посетителите се предупреждават да спрат с глупостите.

Гданск – полското бижу на Балтийско море

Наскоро на страницата на музея в Туитър бяха публикувани снимки на хора, снимали се ж.п. релсите, водещи към Аушвиц. Те се разхождат по тях, пазейки баланс и позирайки за „естетични“ и „вдъхновяващи“ снимки в Инстаграм.

Това, обаче, не са какви да е релси, а такива, които са транспортирали хиляди хора към мъчения и смърт.

„Когато идвате в Музея Аушвиц, помнете, че сте на място, където над 1 млн. души са били убити. Уважавайте тяхната памет! Има по-добри места, където да се учите как да ходите, пазейки равновесие, от място, което символизира депортацията на стотици хиляди към тяхната смърт“, написаха от управата.

Много хора са шокирани и възмутени от снимките, докато други смятат, че това е зловещо напомняне за това в какво време живеем и как „интересният кадър“ става по-важен от някои елементарни правила за поведение.

Фатална гонка: Моторист засне на ВИДЕО 18+ собствената си смърт

По-късно от музея уточниха, че не забраняват изцяло снимането, но просто умоляват посетителите да се държат уважително, включително и когато става въпрос за правене на снимки. Освен това се препоръчва на хората да проверят акаунта на музея в Инстаграм, за да видят „как снимките могат да почитат жертвите и да разказват трудната и емоционална история на Аушвиц“.

Аушвиц или Освиенцим е комплекс от нацистки концентрационни лагери, построени и ръководени от Нацистка Германия в окупирана Полша по време на Втората световна война. Състои се от Аушвиц I (оригиналният концлагер), Аушвиц II-Биркенау (комбинация от концентрационен и изтребващ лагер), Аушвиц III-Моновиц (трудов лагер) и 45 сателитни лагера.

Около 1,3 милиона души са изпратени в лагера, 1,1 милиона от които умират. Около 90% от тях са евреи.

Топ атракциите на Берлин – Райхстагът е само началото

С приближаването на съветските трупи към Аушвиц през януари 1945, повечето от населението му е изпратено на запад на марш на смъртта. Затворниците, останли в лагера, са освободени на 27 януари 1945 - ден, на който днес се отбелязва Международния възпоменателен ден на Холокоста. През следващите десетилетия оцелелите пишат мемоари на своите преживявания в Аушвиц и лагерът става доминиращ символ на Холокоста. През 1947 Полша открива Държавен музей Аушвиц-Биркенау на територията на Аушвиц I и II и през 1979 става Световно наследство на ЮНЕСКО.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай