logo

Топ атракциите на Берлин – Райхстагът е само началото

Топ атракциите на Берлин – Райхстагът е само началото

Трудно е да откриете дестинация с повече драматични исторически обрати от Берлин. Германската столица е била дом за неограничено творчество, но също и гореща точка в едни от най-тежките времена за човечеството.

След обединението градът се възстановява и развива по начин, който предоставя на туристите отлична възможност да видят с очите си какъв е бил Берлин и какъв е сега. А защо не и да усетят какъв ще бъде в близко бъдеще.

Без определен ред ви показваме някои от най-известните и важни атракции в германската столица.

Музеят „Пергамон“

Може би ще се изненадате, че сградата на „Пергамон“, който е един от най-престижните музеи в Европа, е построена от 1910 до 1930 година. Вътре има изключителни експонати, някои от които от преди хиляди години. Сред тях са портата от пазара на Милет, част от реконструираната тронна зала от двореца на вавилонския цар Навуходоносор Втори, и Големия олтар на Пергамон, дал и името на музея.

Музейният остров

Всъщност „Пергамон“ е част от по-големия комплекс Музеен остров на река Шпрее. Хубаво е да отделите време и за останалите четири – музея „Боде“, Новия музей, Старата национална галерия и Стария музей.

Батуми – от стратегическо пристанище до процъфтяващ черноморски курорт

Райхстагът

Германия често се оказва в епицентъра на световната история, а Райхстагът е в епицентъра на германската история. Построената през 1894 година сграда е считана от кайзер Вилхелм Втори за „връх на лошия вкус“. Била е парламент на страната до 1933 година, когато прословутият пожар я унищожава. След обединението на Източна и Западна Германия отново става сграда на властта през 1999 година.

Освен богатата история, мястото има и изумителен външен вид. Новото допълнение – стъкленият купол над залата за дебати, изглежда впечатляващо. Ако искате да усетите по-добре атмосферата, най-добре е да дойдете в средата на седмицата, когато туристите са малцина.

Бранденбургската врата

Това е една от най-значимите структури в Берлин, символ на приливите и отливите в историята. Изграждането ѝ е по поръчка на Фридрих Вилхелм Втори. Портата била вход към „Унтер ден Линден“, който води до Двореца на Прусия (Берлинския дворец). Започната е през 1788 и е завършена през 1791 година. Като прототип при изграждането на Бранденбургската врата послужва пропилеят на Атинския акропол на Древна Гърция. Бранденбургската врата е единствената съхранила се от т.нар. градски порти на германската столица.

По време на Студената война тя се е превърнала в символ на разделения град. На нейния фон американският президент Роналд Рейгън отправя знаменитото си предизвиателство към Съветския съюз „да бутне тази стена“.

Берлинската стена

На много места в града могат да се видят останки от това зловещо съоръжение. Сред тях са Бранденбургската врата, „Чекпойнт Чарли“ и Постдамер Плац. Ентусиазираните брелинчани започнаха да разбиват с чукове и кирки омразната стена на 9 ноември 1989 година, с което поставиха началото на промените в цяла Източна Европа. Най-голямата запазена част от стената може да се види в галерия „Ийст Сайд“ – открито пространство, където можете да разгледате множество вдъхновяващи стенописи по самата стена.

Парк Тийргартен

Тук са белите дробове на града – централното зелено място на Берлин. Паркът някога е бил ловно поле за кралските особи докато Фридрих Трети – херцогът на Прусия, не го превърнал в „парк за удоволствие на обикновните хора“ в края на 17-и век.

Паркът пострадал сериозно по време на Втората световна война, но в последно време се връща с пълна сила към живота. Около него са събрани много от забележителностите на Берлин.

Ботаническата градина Берлин-Далем и Ботаническия музей

Можете да обиколите целия свят докато си седите в германската столица. Особено ако посетите Ботаническата градина Берлин-Далем и Ботаническия музей, където има дъждовни гори с контролиран климат и зелени ливади. В оранжериите има всичко – от орхидеи до мясоядни цветя. В музея се пазят удивителни растителни фосили и модели на растения.

Tesla Model S на автопилот предизвика брутална катастрофа, Илон Мъск си намери оправдание в... (ВИДЕО)

Берлински еврейски музей и Мемориал на убитите европейски евреи

Трудно е да дойдете в Берлин без да се докоснете до един от най-мрачните периоди в историята на човечеството. В Еврейския музей, отворил врати през 2001 година, можете да проследите мъчителния път на Холокоста. Но там ще намерите и много повече. С изложби и творби, насочени към образованието, ще научите много за приноса на евреите към културата и обществото през вековете. Удивителната архитектура на комплекса преплита новото и старото като символ на историята и нейните обрати.

Монстеркабинет (Monsterkabinett)

Ако сте се наситили на история и изкуство, време е да открите забавната и закачлива страна на германската столица. Монстеркабинет е странно място – нещо като закрит увеселителен парк със странни метални зверове, роботизирани създания, странни скулптури и други необичайни неща. Всеки, който изпитва вкус кюм сюрреалистичното, ще хареса мястото.

Телевизионната кула

Построена е през 1960 година от правителството на ГДР като символ на прогреса на социалистическата страна. Това е една от знаковите постройки за града с издължено тяло и огромна сфера на върха, напомняща сателит. Оттам се открива фантастична панорама към града. Можете да посетите бар и въртящ се ресторант в кулата.

Бадешиф

Това е най-добрият начин да плувате в река Шпрее... без всъщност да влизате вътре. И по-добре, тъй като водите ѝ нямат репутацията на най-чистите в Европа. Бадешиф е голям шлеп, който служи като плаващ по реката басейн. В басейна можете да се насладите на гледки от Шпрее, моста Обербаумбрюке и телевизионната кула. Бреговата ивица около Бадешиф е едно от любимите места за събирания на хората за отдих и забавления.

Музеят на компютърните игри

Берлин продължава да добавя нови пластове към историята си и Музеят на компютърните игри показва любопитна част от последните няколко десетилетия. Вътре имад 300 експоната, включително редки оригинални игри и класики, на които можете да играете. Можете да пробвате и разнообразие от 3D симулатори.

Красива българка обиколи целия свят и направи нещо, което прикова вниманието на всички към нея (СНИМКИ)

Гендарменмаркт (Gendarmenmarkt)

Този площад датира от началото на 17-и век и е едно от най-известните места сред туристите. Като го посетите, ще разберете защо. Най-малкото, защото е обграден от впечатляващи статуи и сгради. В средата на площада ще откриете статуя, посветена на поета и драматурга Фридрих Шилер. Германската църква и Френската църква са двете псновни сгради на площада. Има много кафенета, магазини и хотели. През годината тук се провеждат някои специални събития – летни концерти и известния коледен базар.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

Коментирай