logo

Гданск – полското бижу на Балтийско море

Гданск – полското бижу на Балтийско море

Издигнат между синевата на Балтийско море и зелената шир на безкрайни гори, пресечен от течението на кралицата на полските реки - Висла и сгушен във верига от хълмове, Гданск ще ви очарова. Това място комбинира достойнството на вековен културен център със свободолюбието, което само един пристанищен град може да притежава.

Гданск или Данциг е шестият по големина град в Полша, най-важното полско пристанище и столица на Поморското войводство. Административно е обособен в отделен окръг (повят) с площ 261,96 kw. км. Градът е част от агломерацията Труймясто. Смята се за традиционна столица на Кашубия.

Открийте Талин – гореща дестинация с много история и кипящ нощен живот

Градът е споменат за първи път през 997 година в летопис за Свети Адалберт Пражки. Археологическите разкопки установяват, че на територията му е имало поселение още през V век.

За Гданск дълго време се водят борби, а част от историята му минава под немско влияние. Той е роден град на известния физик Фаренхайт и на философа Артур Шопенхауер, а това са само част от именитите германски учени, отраснали във владенията на днешна Полша.

Гданск е красив старинен град, чието историческо минало обаче неизменно е свързано с избухването на Втората световна война.

Съпруга бе убедена в изневярата на мъжа си и ето какво узна за това след последното пране (СНИМКИ)

Градският пейзаж на Гданск, изпъстрен от улиците и сградите на Гданск, го определя като неповторим средновековен град. Задължителна за посещение е църквата „Дева Мария”, която се счита за най-големия тухлен храм в цял свят. Из малките красиви улички в стария град има невероятни исторически забележителности. Няма как да не се забележи и големия централен площад на града – „Длуги Тарг”.

Това е град, чиято атмосфера трябва да бъде усетена. Качете са на лодка или туристически кораб и се оставете на момента. А после можете да си изберете кехлибарено бижу от някое от стотиците малки магазинчета.

Най-прекрасната фасада в града принадлежи на Златната Къща, която е една от най-впечатляващите сгради в Гданск, заедно с Общината и Сградата на Градския Съд. Пред нея на мястото, където са се събирали търговците, се намира Фонтанът на Нептун, построен в ренесансов стил.

Задължителни за посещение са два музея - Европейският център за солидарност и Музеят на Втората световна война. Двете сгради са уникални не само с функцията и тематиката си, но и с архитектурата си. Музеят на Втората световна война е гордост за архитектурната гилдия на града, тъй като е проектиран от местно студио.

Не бива да се забравя, че това, което дава уникалния дух на града, е фактът, че той се намира на брега на морето. Отидете до морето и се насладете на спокойната атмосфера. Независимо дали ще отидете до пристанището или на някой от плажовете, не пропускайте да видите изгрева и залеза на далечния северен небосклон.

Вестерплате е полуостров на брега на Балтийско море, днес част от Гданск. Именно там започва Втората световна война. Парка на Вестерплате разказва историята на войната, но също дава възможност за отдих сред природа и плаж за по-смелите, които не се страхуват от студените води на Балтика.

Говорейки за паркове, непременно трябва да се мине през Олива - най-приказният парк в Гданск, със своите красиви езера и фонтани.

Библейско чудо на корейски остров - морето се разтваря пред хората (СНИМКИ)

В Гданск можете да отидете на кино или на дискотека в сгради, които до преди години са били складове на пристанище. Достатъчно е да попитате местните младежи и те ще ви покажат най-нестандартните кътчета на града.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

Коментирай