logo

Открийте Талин – гореща дестинация с много история и кипящ нощен живот

Открийте Талин – гореща дестинация с много история и кипящ нощен живот

Естонската столица Талин е една от най-горещите европейски дестинации, смесващата живописни пейзажи с изкусителни възможности за ядене и пиене и то на премливи цени. Жителите на Талин, които са около половин милион, се гордеят със стария си град, преживял нацистка и съветска окупация след обявяването на независимостта на страната преди 100 години.

Но улиците с паваж, напомнящ шоколадови блокчета, са само малка част от пешеходния чар на града, пише „Сън“.

Млади предприемачи бързо превръщат стари индустриални квартали като Телискиви и Ноблеснери в задължителни за посещение места за хранене, пиене и бурен нощен живот, който често продължава до изгрева на слънцето.

Това е един от най-затворените градове в света - никой не може да влезе в Семипалатинск, местните пък не можеха да напускат

Много е вероятно да бъдете подложени на тежка диета с месо и риба в този северен град, но местните готвачи, повлияни от всички възможни течения в готвенето – от френската до азиатската и скандинавската кухня, бързо осъвременяват кулинарната карта на града.

От прочутия ресторант „Оре“ в Стария град, до брънч локацията „Сфаар“ и вегетарианския „Уло“ – възможностите да усетите вкуса на Талин са богати. Тук ще намерите още руски ресторант, както и претенциозния „180 Degrees“, който по всеобщо мнение заслужава звезди „Мишлен“.

Гърдите от гълъб със замразени малини сами по себе си си струват полета до Талин, и макар че цените са малко високи за стандартите на града, те все пак са доста по-евтини за западноевропейските туристи.

През по-голямата част от годината тук се стъмва ранно, затова не е чудно, че естонците обичат да си пийват. И въпреки че в Стария град има няколко прилични места с евтина пиячка, за истинско пиянско приключение има по-привлекателна дестинация.

На бирения фронт ще се изненадате да откриете уникално място, създадено от производителите на крафт бирата Põhjala – помещение за пиене, комбинирано със сауна. Можете да разберете какво е усещането в петък или събота вечер. Половин литър бира върви за около 4,50 евро. Баровете в артистичния квартал близо до централнара гара също не са за изпускане.

В малките часове, обаче, е време за най-новите коктейл барове на Талин.

Веднъж разходили се из Стария град и опитали неговите изкушения, ще се уверите, че Талин има още много какво да покаже. Едно такова място е музеят на хидропланното пристанище, намиращ се в хангар. Той разказва изторията на Естония чрез морските плавателни съдове, които са я поддържали през вековете. Основният експонат – изведената от експлоатация подводница „Лембит“, заслужава да бъде разгледана, както и изложбата, разказваща за отбраната на града от руската заплаха през Първата световна война.

Сред хотелите особено се отличава изисканият 5-звезден „Телеграаф“ в центъра на Стария град, помещаващ се в сграда от 1878 година. В добавка към него има приятен СПА център.

Старият град, място от световното културно наследство на ЮНЕСКО, е заобиколен от масивни крепостни стени с 20 съхранени отбранителни кули, виждащи се от различни места в центъра.

Портата Виру представлява двойка живописни кули, един от входовете към Стария град. От тях започва улица Виру, по която се стига до централния площад с кметството. Пред кулите има редица с цветарски павилиони, които обогатяват пейзажа.

В близост е Доминиканския манастир Кларуструм. Той е масивен, каменен и много стар – датира от 13-ти век. Вътре има различни помещения – библиотека, параклис, стаи.

Прекрасно запазена крепост и тайнствена гробница – достатъчни причини за пътуване до село Мезек

Една от емблемите на Талин е пешеходната зона Св. Катрин. Това е тясна калдъръмена улица, обградена с високи каменни стени. Денем там могат да се видят заведения и павилиончета за ръчно изработени стоки. Вечерно време почти всичко е затворено с изключение на някое заведение.

Надясно по улица Вене се нрамиа православна църква Св. Николай – пищна и красива като всяка руска църква.

По същата улица се стига до Централния площад със старинната готическа сграда кметството – също емблема на града. Площадът някога е бил пазар. Кметството е единственото оцеляло готическо кметство в Северна Европа. За първи път е споменато през 1322 г. Сегашната сграда датира от 1402-1404 година.

Централният площад е много приятно място – хубаво е да си постои човек там, да се поразходи, а и да седне на по питие. Той е заобиколен от всички страни със сгради, повечето от които са заведения.

 

Коментирай