logo

Откриха корабокруширали кораби, пълни със злато

Откриха корабокруширали кораби, пълни със злато

Под вода са повече от 200 години, на дълбочина от 900 метра

Новите кадри от Сан Хосе предоставиха най-добрата представа за богатството, което тази галера е носела. Записани са златни плочи, златни монети, оръдия, произведени в Севиля през 1655 г., и непокътнати порцеланови съдове.

Колумбийски моряци, разследващи мястото на корабокрушението на галерата в Сан Хосе, откриха още два отдавна потънали кораба в непосредствена близост, каза вчера колумбийският президент Иван Дюк.

Сан Хосе Гейл, за който историците смятат, че е носил злато на стойност милиарди долари, потънал през 1708 г. близо до колумбийския пристанищен град Картахена де Индиас. От години се водят съдебни дела за потенциалното спасяване на потъналия кораб.

„Дистанционно управлявана подводница събра нови кадри от потъналите галери“, казаха Дюк и моряците във видеообръщение.

Румънски курорт се стяга да стане най-големият в цяла Европа

Подводницата откри още два потънали кораба, които се намират в непосредствена близост, а това е колониален кораб и платноходка, за които се смята, че са от същия период. Смята се, че са потънали по време на Колумбийската война за независимост от Испания преди повече от 200 години.

„Вече имаме две нови открития в една и съща област, които представляват нови възможности за археологически изследвания. Работата тепърва започва“, каза адмирал Габриел Перес.

Новите кадри от Сан Хосе предоставиха най-добрата представа за богатството, което тази галера носела. Открити са златни чинии, златни монети, оръдия, произведени в Севиля през 1655 г., и непокътнати порцеланови съдове.

Ужас и писъци! Най-дългият круизен кораб се блъсна в пристанище ВИДЕО

„Идеята е всичко това да се обедини и да се създаде устойчив финансов механизъм за бъдещи изследвания. „По този начин ще защитим богатството, наследството на галерата на Сан Хосе“, каза президентът Иван Дюк.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай