logo

Пет държави, за които никога не сте чували

Пет държави, за които никога не сте чували

Ужупис се намира насред литовската столица Вилнюс, Бумбунга е в Австралия

Според ирландския драматург Джордж Бернар Шоу: "Патриотизмът е вярата, че вашата страна е по-голяма от всички останали, просто защото сте родени в нея." Но какво ще стане, ако вашата страна не съществува или е на прага на законността? Или е толкова мъничка, че дори Люксембург и Андора изглеждат „гиганти“? 

Ето 5 държави, за които никога не сте чували:


Ужупис

Основана през 1998 г. и заемаща по-малко от квадратен километър, републиката Ужупис има население от 7000 души, около 1000 от които са художници. Революционната република се намира в литовската столица Вилнюс, срещу река Вилна от центъра на града (užupis означава „от другата страна на реката“).

Голяма джендър изненада ви очаква в тоалетните в Дания

Основана от „президента“ Ромас Лилейкис и забавна група поети, музиканти, режисьори и художници, балтийската микронация има свое знаме и статуя със синя ръка с дупка в средата, което символизира факта, че служителите на страната не могат да вземат подкупи.


Провинция Бумбунга

Разочарован от прехода на Австралия от конституционната монархия към републиканство, ексцентричен англичанин реши, че кралица Елизабет ще управлява завинаги поне на малко парче от Австралия. Туристите започнаха да пристигат малко след като Алек Брекстън създава провинция Бумбунга във фермата си в Южна Австралия през 1976 г. и издава марки с британскиге крарски окоби, с изключение на Сара, херцогинята на Йорк, която не харесвал. Той дори е внесъл земя от Великобритания, предлагайки да сключва сватби на британска земя.


През 1999 г. Брекстън е депортиран във Великобритания по обвинение в незаконно притежаване на огнестрелно оръжие, въпреки претенциите си за дипломатическия имунитет като суверен на Бумбунга.


Християния

Свободният град Християния е основан в Копенхаген през 1971 г., когато хипи група превзема изоставена военна база. Датските власти предоставят правен статут на автономния квартал и (като правило) затварят очите си за такива действия като пушенето на канабис, което е забранено в други части на Дания.

Защо е опасен печатът от Мачу Пикчу в паспорта ви

От своя страна общността забранява по-силните наркотици. В това общество има 3 правила: забавлявайте се; не тичайте, това предизвиква паника (защото полицейските рейдове все още се случват от време на време); и без правене на снимки.


Великото херцогство Westarctica

Когато Травис Макенри, американец, открил, че няма официални претенции за огромна територия на Антарктида, известна като Мери Бърд Ланд, той решил да действа. През 2004 г., след няколко промени в името, той декларира претенциите си към Westarcticа и пое титлата велик херцог. На територия, която е малко по-голяма от Монголия и малко по-малка от Иран, има 2000 „жители“ (можете да кандидатствате и онлайн), въпреки че никой, включително Макенри, никога не я е посещавал.


Аборигенски държави

Това е по-скоро група от непризнати страни, които са основани от местни жители. Коренните групи, изселени от европейските заселници, отдавна искат правителствата да коригират исторически грешки. В Съединените щати хората от Лакота лобират за свободната и независима република Лакота, или по-скоро за възстановяване на статута на суверенната им нация, както било преди сключването на неравностойни договори с племето.

По подобен начин австралийското Движение за аборигенски суверенитет изисква правото на коренните общности да управляват собствените си дела без намеса на основание, че те никога не са се предавали на централното правителство.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

anton.karpuzov

anton.karpuzov 15.03.2020 12:04

Има и една държава която се намира в южният пацифик и се казва Тристан да Куня.

спаратист

спаратист 15.03.2020 13:01

Луд умора няма,само се поти!

Живко

Живко 15.03.2020 13:11

Има и Ладония