logo

Защо е опасен печатът от Мачу Пикчу в паспорта ви

Защо е опасен печатът от Мачу Пикчу в паспорта ви

Такива "спомени" автоманично правят документа невалиден

В популярни туристически места, като Мачу Пикчу в Перу, има много популярна услуга: срещу заплащане можете да поставите печат върху паспорта си, когато посетите това емблематично място.


Дори не знам защо туристите харесват толкова много тази идея, но я гледах със собствените си очи, че мнозина с готовност плащат за тази услуга, напълно не мислейки за последствията, пише българин, посетил латиноамериканската страна.

Най-ужасващата и страшна река се намира в Амазония

Междувременно във всеки паспорт на втората страница в условията на ползване черно и бяло пише:
„Всякакви неоторизирани промени и допълнения, направени в този паспорт, го обезсилват и той трябва да бъде подновен.“

Чести са случаите, когато няма да ви бъде позволено да влезете в друга държава с такъв „развален“ паспорт. Разбира се, мнозина имат късмет, а граничната охрана просто не забелязва сувенирния печат. Готови ли сте обаче за такъв риск за съмнителното удоволствие да имате безсмислено красива картинка в паспорта си?

Случва се също така, че на хората, подали молба за виза, им се връща паспорт с печат за сувенири като невалиден. В този случай планираното пътуване също може да се провали: може да отнеме цял месец, за да извадите нов паспорт.

Плаж в известен турски курорт, който е само за жени

Така че преценете сами: подпечатвате ли или пътувате?

Предупредени, означава въоръжени: не можете да поставите сувенирни печати върху валиден паспорт! Ако наистина искате - просто носете със себе си стария си изтекъл документ в чужбина.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Тоя пък

Тоя пък 13.03.2020 20:11

Май е паднал от Марс.Кой ще ти позволи да си задържиш стария паспорт?

Go60

Go60 14.03.2020 10:25

Още си пазя старият зелен соц. паспорт, както и един бежев служебен международен, дето като дойде демокрацията куките забравиха да ми го приберат.

Божидар

Божидар 14.03.2020 14:33

..Относно коментара на "Тоя пък"?!..Аз имам всички стари паспорти ,т.ч...коментарът му е повече от излишен,да не кажа др.дума!?

mewtwo100

mewtwo100 14.03.2020 17:38

Това с печата от Мачу Пичу не е вярно Аз имам такъв и ходих после в 4 / 5 държави и никакъв проблем като междувременно си извадих и Американска виза на същия паспорт. Лошо е да лъжете хората само за да си запълвате страницата

Чибурашка

Чибурашка 14.03.2020 17:39

Не печата от Пичу Макчу е проблемът, а горния печат от Россия!

Srt

Srt 15.03.2020 12:49

Старият нали го взимат бе кретени