Планирате пътуване до Турция? Ето каква валута трябва да си приготвите

Планирате пътуване до Турция? Ето каква валута трябва да си приготвите

Бъдете внимателни с доларите, по-добре въобще да не ги носите със себе си.

Още тази година Турция дава заявки за успешен туристически сезон. Много българи избират именно нашата съседка, за да прекарат отпуската си там.
В различни форуми те задават и резонния въпрос - коя е най-подходящата валута за там и дали трябва да обменят въобще. 

От pochivla.blitz.bg ще се постараем да ви отговорим на този въпрос. 

Турция си има своя валута - турски лури. Да сменяте левове в лири можете от всеки един чейндж или пък банка. 

Вижте най-евтините страни в света! Впрочем България е №6

Но най-удобно е, ако носите със себе си банковата карта, с която да изтеглите от който и да е банкомат в Турция необходимата ви сума. 

Някои от туристите смятат, че така курсът няма да е изгоден и предпочитат да си вземат валута, вместо да харчат за комисионната. Но това всъщност не е така. 

Например, ако разполагате с Mastercard, комисионната ви ще бъде по-ниска, отколкото с Visa. А ако плащате с картата си в магазини или кафенета, няма да ви начислят никаква сума отгоре. 

В Турция, на практика, всички магазини и ресторанти приемат плащането с карти. Но за покупки на пазарите ще ви трябват налични суми. 

Но дори и за това може да използвате банкомат - например тези на банка Дениз (DENIZ), която начислява минимална комисионна

Друга банка, която може да използвате, е Зират (ZIRAT) Банк или пък Ак Банке.

Рускиня разкри истината за живота си като съпруга на турчин в Истанбул

Ако все пак сте сменили левове в евро или долари, то може да ги смените на турски лири също в някоя от тези банки. Те работят в делнични дни от 9 до 17 часа, но има и такива, които са с удължено време. 

Има и друг начин да смените пари. Като отидете в магазин MIGROS и купите нещо с чужда валута, дори левове. Ще ви върнат остатъка в турски лири по банковия курс. Такива магазини в Турция може да намерите много.

Имайте предвид, че ако ползвате градски транспорт в Турция, по-добре да имате лири. Пътуването с автобус ще ви струва три лири, три долара или три евро. Но пък курсът е 6 лири за едно евро, затова и е по-добре да използвате местната валута. 

Бъдете внимателни с доларите. По-добре въобще да не ги носите със себе си. Заради конфликта със САЩ доларът там е не особено привлекателна валута и понякога може да възникнат проблеми с чейнджа. 

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

Коментирай