Практично: Как правилно да си направим огън в гората

Практично: Как правилно да си направим огън в гората

Има някои основни правила, за да не подпалите пожар

Когато следващия път, когато отидете на поход или на барбекю, ще знаете точно как да запалите огън с помощта на подръчни средства. Научният ръководител на спасително училище Антон Федосов прави кратка и ясна инструктация.


1. Изберете подходящо място

Мястото за огъня трябва да е безопасно. Уверете се, че наблизо няма трева, дървета и всичко, което може случайно да се подпали. По-добре е да се направи огъня на гола почва или пясък. Ако няма такава площ, отстранете торфения слой, повърхностния слой на почвата, обрасъл с трева.


2. Изкопайте дупка

Можете да изкопаете ямата с малка лопата. Не е желателно да се копае нож - той ще се затъпи.

Размерът на ямата зависи от това какъв вид огън искате да запалите и за какво. Ако просто трябва да се затоплят или изпържат колбаси, достатъчно е малка дупка. Ако огънят ще гори няколко дни, ямата трябва да се направи доста по-голяма.

Започва най-големият секс фестивал в Европа – мястото се пази в тайна


3. Запасете се с подпалки

Подпалките са сух смолист материал, който бързо изгаря и разпалва огъня. В качеството на подпалки е подходяща борова кора, тънки сухи клони на елхи, които лежат на земята, или паднали клони на акация. Хартията не е подходяща: ако е дърветата са влажни, тя просто ще изгори, а огънят няма да се хване. Подпалки  можете да донесете със себе си или да ги съберете в гората.

Нарежете подпалките с помощта на нож, след това ги поставете на мястото, където възнамерявате да запалите огъня. Важно: не изгаряйте подпалките, докато не приготвите дървата за огъня.


4. Подгответе дърва за огрев

Ще ви трябват дърва за огрев от два или три вида, с различна дължина или дебелина. Първо, огънят трябва да се подготви с най-добрите дърва за огрев, например същите изсечени клони на дървета, които сте събрали като подпалки, но се оказали малко по-дебели. Поставете  най-големите дърва чак когато огънят вече гори.


5. Разгаряне на огъня

Закрийте мястото на огъня от вятъра - с тялото си, раници, други неща. След това запалете подпалките с кибрит или запалка. Пазете кибритите на сухо място. 

10 съвета как да се спасите от испанската жега

6. Изгасете огъня

Преди да си тръгнете огънят трябва да се залее с вода. В горите има торф. Дори и да ви се струва, че огънят е бил погасен, той може да бъде разпален отново заради торфа.

Ако използвате консерви, изгорете ги в огъня веднага след като ги изпразните. В огъня полимерният слой, който покрива консервите, ще изгори и те ще могат да се разложат. Веднага след като кутиите станат меки, извадете ги от огъня и ги пресовайте.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай