logo

Преди и сега – как се обличат жените в Истанбул

Преди и сега – как се обличат жените в Истанбул

С годините дрехите им ставали все по-европейски

Пътешественичка и блогърка, обиколила 67 страни, разказва впечатленията си от това как се обличат жените в Истанбул. Тя прави съпоставка между това, което е видяла преди години, и сега.

Рускинята, която има хиляди последователи и няколко собствени сайта за пътешествия, споделя за себе си, че вече е пенсионирана и би трябвало да се кротне, но всъщност не може да живее без да пътува.

За първи път тя посетила Истанбул през 1993 година.

Мъж разгада мистерията как жените в хиджаб преминават през границата

„Тогава бях поразена от контраста между жените в черно по улицата и витрините с бельо и луксозни копринени пеньоари.

Аз разбирах, че Турция, макар и светска държава, е мюсюлманска. Просто първия път там се сблъсках с това“.

Оттогава тя посетила Турция няколко пъти и наблюдавала как с времето се мени дрескода на жените, които се разхождат навън. С годините дрехите им ставали все по-европейски.

Кои дрехи в гардероба издават селянията

„В последните 2-3 години, обаче, сякаш времето се е върнало назад. Ако видите жена с непокрита глава на улицата, има 95% вероятност тя да е туристка.

Ако преди 10 години срещнехте жена със суна – черна кърпа, покриваща главата и лицето, с изключение на очите, това ставаше само на туристически места и търговски улици и беше ясно, че тези жени са от провинцията.

Сега, обаче, такава гледка на улицата не е никак рядко срещана. И това не са само жени, дошли от дълбоката провинция на пазар в Истанбул. Сред тях има много местни жителки.

Как изглеждат арабките, когато им позволят да свалят хиджаба си

Изглежда сякаш градът се връща към ислямските традиции. Но засега предимно по-възрастното поколение. Младите хора, въпреки че покриват главите си, обикновено са с открити лица.

Разбира се, както винаги младите най-много се бунтуват“, пише още блогърката.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!