Родното място на най-еротичното италианско ястие 18+

Родното място на най-еротичното италианско ястие 18+

По време на карнавала преди Великденските пости задръжките сред хората рязко падали

Неапол си има пица, Рим си има качо е пепе, а Сицилия си има каноли. Вероятно най-известният италиански десерт, канолите гордо са изложени на витрините на почти всички сициалиански кафенета и сладкарници, а на официалния уебсайт на острова са увековечени с репликата от „Кръстникът“: „Остави пистолета, вземи си канола“.

Но ако някога сте виждали канола и сте си мислели: „Това прилича на един...“, не сте сами. Обичаният сициалиански десерт наистина напомня на фалос и за това има причина.

Не се излагайте! Ето как да ядете паста като истински италианец

Легендата разказва, че в град Калтанисета по време на арабското господство (около 1000 г. сл. Хр.) в женски харем бил създаден този десерт – пържена цилиндрична сладка обвивка, напарвена от брашно, захар и масло, която се пълни със сладко кремообразно сирене рикота. Той трябвало да подсили мъжествеността на емира.

Въпреки че тази история не може да бъде потвърдена, тъй като няма писмени източници, идеята за еротични сладкиши датира от векове, съобщава Би Би Си. В Древна Гърция по време на празниците в чест на богините Персефона и Деметра хората ядяли сладкиши с мед и сусам във формата на женски гърди. Тази практика, която има корени още в Древен Египет, се разпростряла и до предримска Сицилия.

Според Мария Оливери – експерт по културно наследство от Палермо, сексуалните органи не са се считали за табу в Древна Гърция и Рим, а са почитани като символи на изобилие. „Сексуалните форми на социлианските десерти произхождат от този древен свят. Тогава било много важно да имаш много деца, тъй като те ще обработват земята и ще изхранват семейството“, обяснява тя.

Към 11-и век норманите въвели католицизма в Сицилия и древните традиции се смесили с религията. Старинните десерти оцелели и били запазени от монахини, които ги правели в големи количества в манастирите за фестивали и църковни празници.

Така например касата (кръгла торта от рикота, обикновено украсена с марципан, ядки и захаросани плодове) е създадена през арабското управление, но се превърнала в специалитет за Великден. Подобно на канолите и други еротични десерти са се запазили през вековете. „Мине ди Сан Агата“ или „Мини ди Вирджини“ (полукръгчета от рикота с бяла глазура и захаросана черешка) се прави така, че да изглежда като женска гърда в чест на Света Агата. „Феди ру Канцилиери“ пък шеговито се оформя като задните части на градски съветник.

„Монахините не правели сексуални десерти, защото били сексуално потиснати и искали да се позабавляват, както мнозина си мислят, а защото били наследили древна традиция“, посочва Оливери.

По време на карнавала преди Великденските пости задръжките сред хората рязко падали. Само тогава католиците си позволявали волности. Мъжете давали на жените каноли като намек за сексуалните си желания и пеели: „Всяка канола е скиптър на всеки крал... канолата е пенисът на Мойсей“.

Япония: Поръчах здравословно мраморно говеждо от ресторант. Ето какво донесоха за 16 долара

За съжаление повечето манастири, които произвеждали каноли по традиционна рецепта, са затворили. Едва няколко възрастни монахини знаят все още как да ги правят.

И въпреки че из цяла Италия твърдят, че правят автентични каноли, такива всъщност могат да се открият едва в няколко сицилиански кафенета.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

Коментирай

Смут

Смут 29.01.2021 3:50

Кога е имало рабско господство в Италия?

Смут

Смут 29.01.2021 3:51

...арабско,

cn10220035

cn10220035 13.09.2021 14:28

за Сицилия става думата Смутаняко

jorsen

jorsen 13.09.2021 14:30

Чукча не читател чукча писател