logo

Шеф-готвачи от цял свят обясняват как да разпознаете читавия ресторант

Шеф-готвачи от цял свят обясняват как да разпознаете читавия ресторант

Вижте какво те гледат първо, когато седнат да се хранят някъде

Когато излизаме на ресторант, винаги очакваме отлично обслужване, съпроводено със страхотна храна. Но почти всеки от нас е имал нещастието да попадне в ресторант, който се е оказал истински кошмар.

Винаги е добре да знаем някои полезни начини да разпознаем доброто заведение или мърлявото обслужване без да ни се налага да поръчваме и пробваме храната навсякъде.

11 ресторанта, в които хората се избиват да ходят, но не заради храната СНИМКИ

В мрежата шеф-готвачи споделят своите съвети, благодарение на които няма да си пропилеете вечерта и парите в кофти ресторант. Вижте какво те гледат първо, когато седнат да се хранят някъде:

- „Огромни менюта. По-малко от 30% заетост вечер през уикенда. Намусени, раздърпани, надменни и т.н. сервитьори или хостеси. В общи линии, ако изглеждат сякаш не изкарват достатъчно пари, за да им пука дали са там, най-вероятно е така. Ако отметнете тези критерии, в най-добрия случай ще получите посредствено ястие.“

- „Аз съм бивш главен готвач, но колкото и да е странно, обстановката. Установил съм, че ако ресторантът полага усилия за атмосферата, това вероятно се пренася и върху храната. Не винаги, но това е доста стабилно правило. Освен това стойката на персонала. Изглеждат ли скапани? Лош сигнал. Носят ли се наоколо със сдържана забързаност, но не припряност? Добър знак.“

- „Миризма на застояло олио още от улицата и мръсни абсорбатори.“

- „1. Огромни разнородни менюта с тонове съставки. Малките стегнати менюта означават, че продуктите се поръчват постоянно и са пресни.

2. Това звучи зле, но наличието на много възрастни хора или меню за възрастни хора означава, че храната вероятно е блудкава.

3. Мръсни тоалетни, мръсни подове = мръсна кухня.

4. Ако е пълно, значи има причина. Ако е празно... има причина.“

- „Не съм шеф-готвач, но се храня навън често. Ако отидете в закътано етно заведение и е пълно с хора от съответния етнос, значи е истинско.“

- „Веднъж отидох в ресторант за бързо хранене и веднага подуших нещо ужасно, въпреки че не можех да го видя. Спрях на вратата и човекът на касата ме попита дали съм добре и дали искам да поръчам нещо. Само казах: „Не, благодаря“, обърнах се и излязох.“

- „Зададох на майка ми този въпрос (тя е работила в ресторанти десетки години) и тя ми отговори така: „Погледни табелките с имената на персонала. Хората обикновено пазят една табелка за времето, в което работят там. Би трябвало да има малко износвания по тях.

Ако всички имат чисто нови табелки, това означава, че всичко са нови и обслужването ще е бавно и лошо. Това също показва, че ресторантът не може да задържа персонала си и това трябва да те накара да се усъмниш в качеството на това, което ядеш.“

Тя каза и че най-добрите места са тези, за които се знае от уста на уста. Ако приятелите ви ходят и им харесва, ще ви кажат за него.“

- „Може да звучи нелогично, но ако има аквариум с риби, погледнете го. Ако е чист, можете да се обзаложите, че и кухнята е чиста. Защо? Защото ресторантите се поддържат, когато имат стриктен и редовен режим на чистене. Аквариумите се замърсяват много бързо, ако не се грижат за тях, също както кухните.“

- „Хляба. Хлябът трябва да е добър. Ако не могат да дадат хубав хляб, значи нищо не знаят. Никой главен готвач с всичкия си не дава лош хляб.“

- „Не толкова храната, колкото цялата картинка. Ако забележите голямо текучество, това обикновено означава ужасен мениджмънт. А лошите мениджъри съсипват мястото с лоши решения и икономии.“

- „За някое средно и непретенциозно място, ако няма секция за избор на главния готвач или ресторанта, това обикновено е сигурен знак, че ще ви дадат нещо посредствено. Ако там нямат нещо, с което да се гордеят, това е лош знак.

В скъпите заведения, ако всеки говори само за изгледа, храната ще бъде лоша, изключително лоша за това, което плащате. Сериозно, никога не ми се е случвало да вечерям някъде със „зашеметяваща гледка“ и да не са ми сервирали ужасно горещи боклуци на престъпно висока цена.“

- „Големи разнородни менюта. Не съм шеф, но съм ходил в кулинарно училище. Огромното меню е знак, че храната или е сготвена предварително и претоплена или съставките не са много пресни.“

- „Ако чуете крещене от кухнята. Ако главният готвач откача, когато вечерта е спокойна, това е знак, че е зле с управлението на хората. Ако е достатъчно шумен, че да го чуят в натоварена вечер, значи са изгубили контрол.“

- „Хлебарките имат миризма, ако са достатъчно. Влизал съм в квартални закусвални, по-хубави заведения и дори скъпи заведения и веднага съм излизал или отменял резервация. Ако мога да помириша хлебарките във фоайето, обзалагам се на милиони, че има хлебарки в храната. Иска ми се да можех да науча приятелите си също да ги надушват. Това е отвратително, няма извинение за това.“

- „Ако можете да помиришете морската храна, значи не е прясна. Прясната морска храна няма тази миризма, с която обикновено я свързваме. Не я получава докато не стане достатъчно стара.“

- „Опитайте се да откриете мениджъра. Ако е спокойна вечер, може да има само един и той да е някъде отзад. Ако е от четвъртък до неделя, повечето места ще имат поне двама мениджъри – един отпред и един отзад. Ако не можете да забележитемениджъра повече от две минути в такава вечер, това обикновено е знак, че качеството не е такова, каквото трябва да бъде. Ако мениджърът не го интересува обслужването на клиентите, можете да сте сигурни, че персоналът също не го интересува.“

7 ястия, който майстор-готвач никога няма да си поръча в ресторант

- „Мястото е празно в събота вечер.“

- „Добро правило, което чух, за избиране на местен ресторант докато сте на път, е да отидете в ресторант, където местните хора се хранят с децата си. Никой не иска да рискува да се окаже с болно дете.“

Източник: Brightside.me

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

е гати тъпия сайт

е гати тъпия сайт 10.11.2021 12:49

Голяяяямата работа лошия ресторант.Колко реда само сте написали безсмислена и глупава информация.Ми като ми сервират лаша храна или е кофти персонала,няма да стъпа повече,какво има толкова да пишете.Аз ще ги нахраня и ще си тръгна.