logo

Ще качвате бебе на самолет? Първо прочетете безценните съвети на пет препатили майки

Ще качвате бебе на самолет? Първо прочетете безценните съвети на пет препатили майки

Никой не е казал, че летенето с бебе или малко дете е лесно. Има, обаче, безброй малки неща, които можете да направите, за да ограничите стреса за вас и за децата си, особено по време на излитането и кацането.

Пет опитни майки, които често пътуват с мъничетата си по въздух, споделят за сайта на „Райънеър“ практични съвети и малки хитринки за възможно най-безпроблемно пътуване.

Пригответе си допълнителни запаси

„Качихме момичетата си на самолет, когато бяха на 3-4 месеца, и оттогава са посетили над 30 държави. Първо, вие като родител трябва да сте отпуснат и весел. Настроението ви влияе на настроението на вашето дете. Второ, бъдете подготвени – вземете храна, напитки, комплект дрехи, мокри кърпи, които да са достатъчни, в случай че полетът е отменен и трябва да чакате дълго самолета си. Малките нови играчки са много важни – любимо мече или възглавница, защото правят самолета по-уютен и близък до дома. Добре е да помните, че всичко може да е играчка – чаша за чай или дори пуловерът на татко.

Ето с какво ще ви нахранят на борда на Саудитските авиолинии (СНИМКИ)

Трето: подгответе детето си. Говорете с него за полета, обяснете какво ще се случи, пошегувайте си, покажете му, че самолетите в небето правят пътуването вълнуващо. И последно, но не и по важност – разбира се, че полетът ще бъде най-лек, ако бебето ви просто спи. Така че опитайте се да резервирате вечерен полет или да изморите бебето на летището. Тичане, скачане, разглеждане на терминала могат също да бъдат забавни“, пише пътешественичката и авторка Анна Албът.

 

Вземете си здравословно хапване

„Имам две деца под 2 години и летя редовно и с двете. Роко сега е на 20 месеца, а се качи на първия си полет едва на 4 седмици. Талия сега е на 8 седмици и вече е била в Испания два пъти. Пътуването с малко бебе е сравнително лесно, особено преди да започнат да се движат сами. Най-добре е да им осигурите възможност да смучат бибероната на бутилка, защото това ще помогне за нормализиране на налягането в ушите им. „Забавлението“ започва, когато детето ви проходи и стане по-любопитно. Много пъти съм ходила напред-назад из салона, вероятно като повечето родители. Винаги вземам със себе си напълно зареден айпад и книжки, които ми помагат да занимавам Роко. Също така си приготвям малки здравословни закуски и бисквитки, както и много вода. При последното си пътуване си купих прекрасен малък продукт за рисуване, който се бърше и няма нужда от хартия. През повечето време е сравнително лесно да го забавлявам. Единственият случай, в който съм имала трудности, беше когато ушите го боляха. Разбрах, че трябва да си взема и бутилка калпол (болкоуспокояващ сироп). Не трябва да се отказвате да пътувате с децата си. Да, може да бъде предизвикателно, но изживяването от посещаването на нови места може наистина да обогати живота им“, смята блогърката Лаура Хамилтън.

Предпазвайте ушите им

„Някои деца изпитват болка в ушите заради промяната във въздушното налягане по време на полет, особено ако имат настинка. За да намалите тази болка се подсигурете с бутилка и бебешка чаша, от която детето да пие течности, както и малки неща за хапване. Действието на преглъщането помага за изравняване на налягането и ги кара да се чувстват добре. Можете също да им дадете парацетамол за бебета (над 6 месеца), най-добре на пакетчета от по 5 мл, които са удобни по време на полет. Ако сте направили това и детето ви все още плаче заради болка в ушите, не забравяйте, че плачът всъщност им помага да изравнят налягането в ушите“, обяснява Грета Шифано, която има свой блог за майчинство и деца.

Погрижете се да се чувстват топло и уютно

„Пътуването с бебе или малко дете може да бъде доста обезсърчаващо за повечето родители – поне, че за мен беше, но открих, че да държа сина си зает на самолета всъщност е много по-лесно, отколкото очаквах. Той беше на 16 месеца, когато го взех на първия му полет, и се погрижих да взема всичките му любими залъгалки, както и любимото му одеяло, защото в самолета може да стане доста студено, особено за малките. Знаех, че това ще му осигури допълнителен комфорт – оказа се, одеялото беше много полезно, когато той заспа по средата на полета. Освен това приготвих малка торбичка с лакомства и изненади за него, които да открива по време на пътуването и които да го държат зает. Вътре имаше здравословни неща като плодови пръчици, кубчета йогурт и стафиди, както и две дървени колички, които да търкаля на таблата пред него. Взех и нова играчка с дистанционно, издаваща звуци, които му бяха интересни. Освен това, ако детето ви е достатъчно голямо, вземе му една-две плодови близалки, които да смуче при излитането и кацането. Това ще ги предпази от болка в ушите“, съветва блогърката Фиона Ноутън.

Месец по месец – това са дестинациите, които не са за изпускане през 2019 година

Осигурете им забавление на борда

„Самолетът не е място за строго следване на родителските принципи. По-добре е да заредите своя айпад или таблет и да го напълните с компилации от обичани телевизионни предавания, анимационни филми и някои лесни игри – всичко, което може да се прави без достъп до уайфай. И не забравяйте да инвестирате в допълнително зареждащо устройство с USB за дълги полети (или при отмяна на полети), защото наистина не искате да разберете как ще реагира бебето ви, когато таблетът ви умре по средата на любимото филмче на хиляди метри от най-близкия контакт. Не забравяйте и удобните слушалки, за да сведете до минимум шума за останалите пътници“, пише журналистът и блогър Сали Уитъл.

Коментирай