logo

Ще се шокирате кое е най-мръсното място на летището – не е тоалетната

Ще се шокирате кое е най-мръсното място на летището – не е тоалетната

Там са открити патогени, които могат да причинят всякаки проблеми – от обикновена настинка до пневмония, пикочни инфекции, SARS и дори увреждане на мозъка

Пластмасовите табли, на които пътниците слагат ръчния си багаж при проверката за безопасност, имат повече вируси от където и да било другаде на летището, включително и тоалетните.

Тези табли са покрити с патогени, които могат да причинят всякаки проблеми – от обикновена настинка до пневмония, пикочни инфекции, SARS и дори увреждане на мозъка, сочи първото по рода си проучване по темата.

Смята се, че пластмасовите табли носят голям брой вируси поради факта, че се използват многократно много бързо, както и пораду това, че са докосвани от всеки пътник, който минава през летището.

Туристка тръгна на мечтаната почивка в Бали, но един дребен проблем с паспорта я съсипа

Тези табли се дезинфекцират изключително рядко, а твърдата им повърхност позволява на вирусите да живеят на тях най-малко ден, съобщава „Дейли Мейл“.

Пътуванията със самолет бяха сочени като основен виновник за разпространението на SARS от Хонконг до Северна и Южна Америка и Европа и из цяла Азия през 2003 г., както и за грипната епидемия, дошла от Мексико в САЩ през 2009 г.

Изследователите от Университета в Нотингам събирали проби от повърхностите и от въздуха по три пъти в продължение на няколко седмици от различни места на летището Хелзинки-Вантаа във Финландия.

Пробите са вземани непосредствено след час пик – 7-9 ч. и 11-14 ч., и преди тези места да бъдат почистени. Местата, които били тествани, са:

- тоалетните, включително капаците на тоалетната чиния, казанчето и ключалките;

- пластмасовите табли на пунктовете за проверка;

- облегалките за ръце на столовете в чакалните;

- парапетите на стълбите и ескалаторите;

- пластмасовите играчки в детските зони;

- дръжките на количките за багаж;

- копчетата на асансьорите и терминалите за плащане;

- екраните на машините за чекиране;

- бюра и стъклени раздели при паспортния контрол.

Направете тези 9 неща на летището и животът ви ще се улесни много

Респираторни вируси са засечени в 10% от повърхностите и 25% от въздушните проби. Освен по пластмасовите табли, патогени са намерени и детските зони за игра, терминалите за плащане, парапетите и при паспортния контрол.

Вируси не са намерени в повечето проби от тоалетните, което според учените се дължи на факта, че хората обръщат особено внимание на хигиената, когато са в тоалетната.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай