Италианците са известни със строгата си култура на хранене по етикет. Те ядат стриктно по график, никога в движение, пият кафе с вода и пият чай само когато са болни.
Какво още трябва да знаете за традициите на италианците, за да не объркате първото с второто, а предястието с десерта? Необичайните правила на италианския етикет на масата са в нашия списък:
1. Капучино до 12
В Италия капучиното се счита за напитка от първата половина на деня. Местните започват новия ден с чаша кафе с мляко, а след 11-12 часа поръчват еспресо. Италианците вярват, че когато се пие с основни ястия, капучиното може да предизвика тежест в стомаха, тъй като съдържа мляко.
Като цяло в Италия не е обичайно да се пие кафе с храна. То се консумира само в края на хранене, за да се подобри храносмилането.
2. Паста за първо
Ястията за обяд или вечеря се сервират в строга последователност: започват с леки закуски ( антипасти ), първата е паста, ризото или равиоли, втората е месо или риба с гарнитура, а накрая носят плодове. Всеки вид паста има собствен сос и специален вид настъргано сирене. Тук не се яде хляб с първото, защото тази роля играят не нашите традиционни супи, а ястия от брашно или ориз.
Вече всеки може да го направи! Ето как да летим евтино в бизнес класа
3. Спагети без кетчуп
Поливането на спагети с кетчуп е направо обидно. В Италия той се използва в най-добрия случай като подправка за пържени картофи. Спагетите се поднасят с маринара - червен сос от пресни домати с чесън, босилек и риган. Като цяло в италианската кухня сосът е пълноценно ястие, което изисква специално внимание и неразбираема смес от епруветка просто не може да го замени.
Пътник засне на най-краткия полет в света и пусна ВИДЕОТО в мрежата, вижте го
4. Плодове за десерт
В Италия е обичайно да завършвате хранене не със сладкиши, а с плодове: тук те се считат не за лека закуска, а за пълноценен десерт. Местните се отнасят към сладкишите доста резервирано, а през делничните дни се ограничават до бисквитки или кифличка за закуска. Тортите и сладкишите са украса на празничната трапеза, а не ежедневна вкусотия.