Спират да опаковат куфарите на летището

Спират да опаковат куфарите на летището

Европейските депутати настояват да се забрани употребата на неразградими химикали на пер- и полифлуороалкилирани съединения и бисфенол А в опаковките

Да се ограничи и спре практиката да се опаковат куфарите на пътниците със стреч фолио на летището. Това предвиждат нови правила за намаляване на опаковките и конкретно пластмасовите отпадъци в целия Европейски съюз, гласувани в сряда от Европейския парламент в Брюксел. Забранява се също употребата на неразградими химикали. Целта е да се стимулира повторната употреба и рециклирането на опаковките.

Регламент

Пътник сложи скрита камера на куфара си и ето какво видя ВИДЕО

Заложената цел в регламента с новите изисквания е опаковките да се намалят с 5% до 2030 г., с 10 процента до 2035 г. и с 15 на сто до 2040 г. За пластмасовите се предлага по-бързо намаление - с 10% до 2030 г., а с 15% до 2035 и до 2040 г., съобщиха от европейската институция.

Европейските депутати настояват да се забрани употребата на неразградими химикали на пер- и полифлуороалкилирани съединения и бисфенол А в опаковките, предназначени за храна, за да се опази здравето на потребителите.


Хотелите, ресторантите и кафенетата пък трябва да дадат право на потребителите да носят собствен съд, в който да им сипват храната, питието и да не ползват пластмасови кутии и контейнери за еднократна употреба, които след употребата замърсяват природата, е друго предлагано изискване.


Евродепутатите предлагат забрана на продажбата на много тънки пластмасови торбички под 15 микрона за пазаруване, освен ако не се използват за насипни храни. България беше една от първите европейски държави, която забрани тънките пластмасови торбички, но свободното предлагане в магазините стимулира употребата им от потребителите, коментираха запознати, пише "Телеграф". 

Цел

Новите правила изискват всички опаковки да могат да се рециклират. Европейските страни трябва да гарантират чрез транспониране на новите правила в своето законодателство, че до 2029 година 90% от материалите, които се съдържат в опаковките (пластмаса, дърво, черни метали, алуминий, стъкло, хартия и картон), се събират разделно. Парламентът ще започне преговори с държавите членки на ЕС за окончателната форма и съдържание на регламента, след като Съветът на Европа приеме позиция върху него.

Товарач на летището посочи какво никога да не правите с куфара си!

Общият брой на отпадъците от опаковки в ЕС се е увеличил от 66 млн. тона през 2009 г. на 84 млн. тона през 2021 г. Всеки европеец е генерирал 188,7 кг отпадъци от опаковки през 2021 г. и се очаква количеството да се увеличи до 209 кг през 2030 година.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

до Nina

до Nina 30.11.2023 6:12

Ела да те излекувам.

Няма да стане

Няма да стане 30.11.2023 13:18

Това винаги става по желание на клиентите и се заплаща. Например на най-криминалното летище Барселона, ако не си платите да ви опаковат куфара с 10 пъти навито прозрачно фолио, вашия багаж в куфара ще бъде разграбен от летищния персонал, а летището не носи никаква отговорност.