logo

Списък с ваксинациите за отпуската! В кои държави трябва да се пазим

Списък с ваксинациите за отпуската! В кои държави трябва да се пазим

Хората, които са планирали пътуване зад граница, особено в развиващите се страни от Америка, Африка и Азия, са изложени на сериозен риск от редица инфекции

Над 60 души годишно умират след зараза с бяс, 200 хиляди се разболяват от жълта треска, а 68 хиляди по света се заразяват с японски енцифалит. 

Това са данни от Световната здравна организация ип оказват с какво може да се сблъскаме, докато прекарваме отпуската си в други земи. 

Красавица замина за мечтана екскурзия на остров Бали, но умря там в адска агония (СНИМКИ)

Всяка страна своите рискове. От pochivka.blitz.bg сме ви приготвили списък на необходимите ваксинации, за да не се превърне отпуската ви в ад.

Най-важното е да бъдете добре инфомирани, защото някои от ваксините трябва да се бият половин година преди плануваното пътуване, а при други е достатъчен срок от месец. 

Има ли смисъл да се ваксинирам за енцефалит през пролетта и лятото?

Подробна информация може да видите на сайта на Националния център по заразни и паразитни болести.

Хората, които са планирали пътуване зад граница, особено в развиващите се страни от Америка, Африка и Азия, са изложени на сериозен риск от редица инфекции. 

Тази опасност зависи предимно от местното разпространение на даденото заболяване, както и от някои други фактори като възраст, здравословно състояние и имунизационен статус на пътуващия, място и продължителност на престоя и вида на транспортното средство, с което ще се придвижи до конкретната дестинация. 

За да се избегне рискът от тежки заболявания, които могат да доведат до фатален изход е въведена практиката при пътуване в по-слабо развити икономически страни, с недостатъчно добри санитарно-битови условия, да се извършат имунизации срещу определени инфекциозни заболявания, разпространени в съответната дестинация. 

Най-добре е имунизациите да бъдат направени 6 до 8 седмици преди пътуването (максимум 4 седмици преди него), за да бъде съобразено поставянето на ваксините с тяхната съвместимост и за да се изгради постваксинален имунитет, включително и при тези, които изискват приложение на повече от една доза за завършване на имунизационната схема.

Загадъчен вирус убива един след друг туристи по екзотичните острови (СНИМКИ)

При съставяне на индивидуален имунизационен план на пътуващия е важно да се спазват няколко имунологично обусловени правила:

-    Допуска се удължаване на интервала между приемите на една ваксина, но не и скъсяване на минималния такъв, който е посочен от производителя на ваксината.

-    Основно правило е, че инактивираните ваксини са съвместими с други инактивирани или живи ваксини и могат да се прилагат едновременно, но на различни инжекционни места или в произволен интервал, без това да се отрази отрицателно върху имунния отговор.

-    Когато се поставят две живи ваксини, в повечето случаи се допуска едновременното им приложение на различни инжекционни места, но ако не са приложени в един ден, трябва да се спази интервал от най малко 4 седмици между тях.

Според международните здравни правила, може да не бъдете допуснати в някои страни,ако нямате поставена ваксина срещу жълта треска.

Разпоредбите, свързани с имунизациите в различните страни, често се променят, така че преди да предприемете пътуването, се осведомете за епидемичната обстановка и необходимите ваксини за съответните страни.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

Коментирай