logo

Страшно редки СНИМКИ от 1928 година показват Афганистан, какъвто не сте си го представяли

Страшно редки СНИМКИ от 1928 година показват Афганистан, какъвто не сте си го представяли

Идилични пейзажи с перфектно поддържани градини, грандиозни исторически сгради и зашеметяващи планински вериги – това е Афганистан в края на 20-те години на 20-и век. Серия от изключително редки цветни снимки показва страната по начин, който ярко контрастира с днешната действителност, в която сме свикнали да я свързваме с война и страдания, съобщава „Дейли Мейл“.

Снимките са част от фотографския проект „Архивите на планетата“, иницииран от покойния банкер и филантроп Алберт Кан, в който са събрани над 72 000 снимки от целия свят. В момента те се намират в музея „Алберт Кан“ в Париж.

Вярвате или не, но... Най-престъпната страна в Европа е Ватикана

Между 1909 и 1931 година Кан изпраща фотографи в над 50 държави да документират какво са видели. Наборът от снимки от Афганистан е направен от Фредерик Гадмер, който посетил региона за няколко месеца през 1928 година. Окъпаните в слънчева светлина и излъчващи спокойствие кадри, заснети в Афганистан, наскоро бяха открити от фотографа на Радио „Свободна Европа“ Амос Чапъл, който ги предоставя на английското издание.

Колекцията включва изображение на двореца Дарул Аман и начина, по който е изглеждал през 1928 година – символ на оптимизма на епохата. Грандиозната му външна част е трябвало да бъде предвестник на новата столица – Даруламан, която е трябвало да бъде построена около него, на 25 км югоизточно от Кабул. Смяната на властта, обаче, попречила на завършването му и на мечтата той да се превърне в столица.

Друг кадър показва приказните градини в град Пагхман. Те били изображение на един истински рай с пъстри цветя и класически фонтани, но сега районът е напълно разоран, дори дърветата са изкоренени.

Има и снимки от днешната столица Кабул. Една от най-впечатляващите е на млада европейка, облечена в рокля, отговаряща на модата от онова време. Заснета е и класически проектираната часовникова кула на града.

Оман е изненадващо екзотичен, интересен и цивилизован

За снимка са позирали и г-н и г-жа Жирар – директори на кабулското земеделско училище.

Забележителна е и съпоставката на снимките на гробницата на Ахмад шах Дурани, считан за основател на държавата Афганистан – едната е от 1928 година, а другата от 2014.

По същия начин е заснета и известната триумфална арка в Пагхман, посветена на войната от 1919 година за независимост на Афганистан. Върхът на арката е бил разрушен по време на войната със СССР през 80-те години, но на снимката от 2007 година се вижда, че вече е реставрирана.

Дворецът Дарул Аман бил проект на Аманулах Кан, но след като радикалните ислямски сили го принудили да слезе от власт през 1929 година, строителството било замразено, а амбициите на Даруламан да стане столица на страната били унищожени. Дворецът е претърпял значителни щети през годините, както става ясно от по-късната снимка от 2011 година.

Тя скоро ще навърши 80, а е здрава като бик! Тайната е в 2 прости напитки

През 1992 година, когато бивш жител на града, изгубил семейството и дома си след 8 години война, се завърнал в Пагхман, той заяви пред репортер на „Ню Йорк Таймс“: „Някога тук беше толкова хубаво, а сега всичко е изгубено“.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай