logo

Строгите правила в японските училища, които ще ви оставят без думи

Строгите правила в японските училища, които ще ви оставят без думи

Там дори продължителността на учебната година е по-различна от където и да било – започва през април и завършва през март

Япония е страна на изненадите, която не спира да удивлява чужденците. Там дори продължителността на учебната година е по-различна от където и да било – започва през април и завършва през март.

Но това не е единственото забележително нещо на японската образователна система. Животът на учениците там е доста по-различен и подчинен на някои необичайни правила. Като например забраната за някои момичета да носят чорапогащници под полите, независимо колко е студено.

Вижте кои са най-странните правила в японските училища, които шокират чужденците, а понякога дори и местните хора.

Тези принципи тровят живота на японците, но те сляпо си ги следват

От 1 до 6 клас децата са в начално училище. Часовете се разбъркват всяка година и учителите сменят местата си, за да имат възможност децата да се срещат с нови хора.

Шест години децата носят почти еднакви раници, наречени „рандосеру“. В най-консервативните училища момичетата носят червени рандосеру, а момчетата – черни. Но това правило за цветовете не е еднакво навсякъде.

Местните хора казват, че много първокласници носят жълти шапки, за да могат да бъдат забелязвани отдалеч от всички хора.

В някои училища учениците са отговорни за чистотата. След часовете всеки клас си почиства стаите, а определени деца имат задължението да чистят тоалетните и площадките.

Когато влизат в училище, децата оставят обувките си в шкафчетата и си обуват „увабаки“ – специални бели чехли, които се носят от всички, независимо от пола.

Ако родителите дойдат до училището, те също трябва да свалят обувките си от улицата и да носят домашни обувки, дори и времето навън да е топло и сухо.

След 6-и клас учениците се прехъврлят в основното училище, което продължава 3 години. На този етап повечето ученици в Япония започват да носят задължителна униформа.

Някои ученички не могат да носят чорапогащи, дори и през зимата, защото някои училища изискват момичетата да носят поли само с чорапи до коляното. Една ученичка се оплакала на училищната управа колко несправедливо е това правило и получила отговор, че приемат мнението ѝ с уважение, но тя ще завърши скоро и просто трябва да изтърпи това правило още малко, информира Brightside.me.

Японските училища имат строги изисквания за външния вид на учениците. Повечето забраняват на момчетата да се бръснат около слепоочията. Само учителите могат да носят такава прическа в училище.

Много училища забраняват на момичетата да носят грим. В някои дори има бутилки с мицеларна вода във всяка стая. Ако учителят види момиче с грим, той я кара да почисти всичко от лицето си.

Близо половината училища изискват момичетата да имат права черна коса. Ако косата им не покрива тези изисквания, те трябва да докажат, че не си я боядисват или къдрят. За тази цел трябва да покажат „истински сертификат за коса“, подписан от родителите, както и снимки от детството.

Гимназията е от 10 до 12 клас. За да започнат 10-и клас, учениците трябва да минат приемен изпит.

Типичната програма на един гимназист включва задължителни и избираеми предмети. Задължителните предмети включват целогодишен курс по икономика, който подготвя учениците за семейния живот.

Понякога сред избираемите предмети има риболов и земеделие.

В допълнение към задължителните часове почти половината гимназистите ходят на подготвителни курсове за изпитите за университет.

В почти всички училища се провежда сутрешна среща на всички ученици всеки месец. Основно говори директорът. В миналото учениците трябвало да слушат мотивиращи речи прави, но сега те седят на пода в определена поза.

Финландските училища – мечтата на всеки родител

Някои учители не само оценяват знанията, но и след колко добре учениците си записват. Трудно е, защото учениците трябва да запишат информацията, която учителят им преподава, буквално дума по дума. А учителите обикновено не чакат тези, които не могат да запишат всичко навреме.

Проблеми заради гумичка: „Купих гумичка за дъщеря си в книжарница, но ѝ беше забранено да я използва в едно японско училище, защото е бяла.“

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

Коментирай